tisdag 4 september 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Michael Clarke Duncan

Kingpin är död.
Det är inte utan att jag blev förvånad när Internet under natten fylldes av notiser om Michael Clarke Duncans död, och kommentarer till händelsen. Det är inte längesedan jag försökte se en film med honom; låg-lågbudgetfilmen CROSS från 2011, som var så usel att jag gav upp efter tio-femton minuter. Han var bara 54, Clarke Duncan. Vad jag inte visste var att han tillbringat de senaste två månaderna på sjukhus efter att ha drabbats av en hjärtattack. Men kanske ska jag inte vara överraskad. Karln var stor som ett hus; 1,96 lång och överviktigt. Eller rättare sagt, han var en tjocksmock. Sådant tär ju på hjärtat.
Michael Clarke Duncan var förstås mest känd för sin roll i DEN GRÖNA MILEN, som kom 1999 och för vilken han Oscarnominerades. Det är lätt att inbilla sig att detta var hans debut, jag hade inte lagt märke till honom tidigare, men den egentliga debuten skedde 1995 i ett avsnitt av RENEGADE - som jag säkert har sett. Därefter följde en rad TV-roller, varvat med att han gjorde röster till tecknade filmer och TV-spel. Minsann om han inte mötte Brian Bosworth i BACK IN BUSINESS 1997. Jag minns inte hans medverkan i ARMAGEDDON, som jag inte sett om sedan den kom 1998, eller ens att han var med i A NIGHT AT THE ROXBURY. Han var ond apa i Tim Burtons APORNAS PLANET och figurerade även i THE SCORPION KING.
I DAREDEVIL var han Kingpin. Jag tyckte först att det var lite skumt att låta den gigantiske, men vite skurken, vars karaktäristiska utseende är känt sedan 1960-talet, spelas av en svart man, men det visade sig att Michael Clarke Duncan var perfekt i rollen. För övrigt tycker jag att DAREDEVIL är en gravt underskattad film. Director's Cut-versionen är mycket bättre än bioversionen. Clarke Duncan gjorde även Kingpins röst i en av de animerade Spindelmannen-TV-serierna.
Ytterligare en film baserad på en tecknad serie är SIN CITY, och Clarke Duncan var med i den vissna THE ISLAND, den roliga TALLEDEGA NIGHTS: THE BALLAD OF RICKY BOBBY, TV-spelsfilmen STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI, samt en massa obskyra filmer och TV-program. Det blev en farlig massa roller för Michael Clarke Duncan under hans förhållandevis korta karriär; närmare hundra stycken, och ett par filmer är just nu i post-production och har alltså inte släppts än.

MICHAEL CLARKE DUNCAN
1957 - 2012
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar