fredag 28 september 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Herbert Lom

Jag befinner mig på Bokmässan i Göteborg. Här träffar jag kollegor och gamla vänner, vi roar oss och försöker ha kul och dricker glada drycker. Men igår anlände en nyhet som lade sordin på stämningen - åtminstone för en liten stund. För visst är det lite sorgligt att Herbert Lom har gått och dött. Förvisso trodde jag att han redan var död, men ändå.
För de allra flesta är Herbert Lom, som föddes i Prag, synonym med Charles Dreyfus i Blake Edwards' Rosa Pantern-filmer. Och det är ju inte så konstigt. Dessa filmer är älskade och Lom är fantastisk i rollen. Men Lom hade en ganska udda filmkarriär. Själv associerar jag gärna till en rad mer eller mindre bisarra B-filmer och exploitationrullar.
Till exempel var Herbert Lom en grym lord i Michael Armstrongs tyska våldsklassiker MARK OF THE DEVIL från 1970, med en ung Udo Kier. En häxjägarfilm full av grotesk tortyr. Samma år var han Van Helsing i Jess Francos COUNT DRACULA; en ofta hånad film, men som jag håller som en favorit bland Draculafilmerna. Den är riktigt bra! Och ytterligare en film från 1970 är Massimo Dallamanos DORIAN GRAY; en sexploitationfilm.
MARK OF THE DEVIL
Lom, vars riktiga namn var Herbert Karel Angelo Kuchacevic ze Schluderpacheru, filmdebuterade redan 1937 i en tjeckoslovakisk film, men när andra världskriget bröt ut flyttade han till England. Han medverkade i en lång, lång rad filmer jag inte sett eller ens hört talas om, innan han 1955 spelade bov i en av Englands mest älskade komedier; LADYKILLERS, i vilken även Peter Sellers och Alec Guiness medverkade. Året därpå spelade han Napoleon mot Audrey Hepburn, Henry Fonda och Mel Ferrer i KRIG OCH FRED. Han var med i både SPARTACUS och EL CID, och i DEN HEMLIGHETSFULLA ÖN från 1961, den med effekter av Ray Harryhausen, var han kapten Nemo.
Vid den här tiden hade Hammer Films gått och blivit oerhört framgångsrika med sina skräckfilmer, och 1962 fick Herbert Lom agera titelrollen i Hammers THE PHANTOM OF THE OPERA. 1964 debuterade han som Dreyfus i ETT SKOTT I MÖRKRET; den andra filmen om kommissarie Clouseau, som ju faktiskt inte hade "Den rosa pantern" i titeln. Lom gjorde Dreyfus för sista gången 1993 i den usla ROSA PANTERNS SON.
COUNT DRACULA
Vi kunde se Lom i TV-serier som MANNEN FRÅN U.N.C.L.E. och HAWAII FEM-0, han var med i MORDEN PÅ RUE MORGUE, ...AND NOW THE SCREAMING STARTS (som hette DEN AVHUGGNA HANDEN i Sverige), TIO SMÅ NEGERPOJKAR i versionen från 1974, Hammers nyinspelning av EN DAM FÖRSVINNER, och David Cronenbergs THE DEAD ZONE.
1989 mötte han Frank Stallone i ännu en version av TIO SMÅ NEGERPOJKAR; en märklig B-film producerad av beryktade Harry Allan Towers, och i vilken även Donald Pleasance medverkade, Pleasance dök upp mot Lom även i RIVER OF DEATH från Cannon, som hade Michael Dudikoff i huvudrollen, och se på fan om Lom inte mötte Frank Stallone ännu en gång - i MASQUE OF THE RED DEATH, producerad av Harry Allan Towers. 1991 var Lom med i en inte alltför lyckad film av Michele Soavi; den Dario Argento-producerade THE SECT.
Herbert Lom gjorde sin sista roll 2004 i en TV-film om miss Marple.
Som synes en högst varierad karriär - med många överraskande titlar. Det är inte utan att jag undrar hur han hamnade i vissa av de här filmerna.
Herbert Lom medverkade i 113 film- och TV-produktioner - och han blev hela 95 år gammal!

HERBERT LOM
1917 - 2012
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar