fredag 21 september 2012

Liten Skär och dumskallarnas sammansvärjning

Jag satt idag och intog frukost på McDonald's (de har påfallande gott bryggkaffe jämfört med de flesta kaffekedjorna) och läste Sydsvenskan och Skånskan (som erhåller gratis på stället). LITEN SKÄR OCH ALLA SMÅ BROKIGA (vilken jag recenserar HÄR), som har biopremiär idag, får bra kritik av Annika Gustafsson och Roland Klinteberg. Inte oväntat. Och de passar på att undra över den bisarra debatt som uppstått kring filmen och dess figur Lilla Hjärtat. I båda tidningarna intervjuas idag en representant för Kino, som valt att inte visa filmen. Och i Sydsvenskan finns idag ännu ett debattinlägg i frågan.
Jag kom genast att tänka på en liten grej jag skrev på Facebook igår. Kloka saker sades i kommentarerna till inlägget. Jag återger därför min statusuppdatering samt valda kommentarer. Fredrik Strömberg är Seriefrämjandets head honcho, Magnus Knutsson är serieförfattaren som bland annat skapat Ratte.

Ja, jösses. Vart är världen på väg. 
Läser i dagens Sydsvenskan att Kino i Lund stoppar den animerade barnfilmen "Liten Skär och alla små Brokiga", eftersom de tycker att figuren Lilla Hjärtat är en rasistisk stereotyp - det har ju debatter
ats en hel del om detta under veckan som gått.
Ett par sidor senare intervjuas Jocke Pirinen om sina nya bok med pärlplattefigurer. En av figurerna heter "Glad kinesisk affärsman" och ser ut så här: (Jag har klistrat in bilden här intill)
Jag hoppas verkligen att ingen på Kino får syn på den boken!
Här är texten om Kino:
http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/biograf-stoppar-wirsen-film/
Och här är texten om Pirinen:
http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/pirinen-parlar-poesi-i-plast/


Fredrik Strömberg Bra observation där. Får en att fundera över vad som skiljer dessa båda fenomen. Är det genre och målgruppens ålder, är det upphovsmannens/-kvinnans status i samhället, är det formen för publicering (film vs. bok) eller är det skillnad på hur känsliga vi är för nidbilder av olika folkgrupper. Jag tar och sparar detta nummer av SDS, det känns som ett givet diskussionsunderlag.

Pidde Andersson Förvisso är Wirsén en nya bekanskap för mig (sedan Var är Vem? förra året), men jag upplever det som att hon har samma status inom barnkulturen som Jocke har på vuxensidan. Och Liten Skär var visst ursprungligen böcker. Tydligen reagerade ingen på Lilla Hjärtat då - eller?

Fredrik Strömberg Jo, Wirsen är en av våra mest hyllade barnboksskapare och jag har, som förälder läst hennes böcker med stor glädje i ett antal år. Kvarstår alltså formen, bok vs. film...

Magnus Knutsson Det är nog en riktig observation. I flera omgångar, första gången redan 1912, har filmens skadliga effekter på ungdomen diskuterats. Litteratur bra - film (serier, tv, datorspel, d v s bildmedier) dåligt.0 kommentarer:

Skicka en kommentar