söndag 2 september 2012

Laglös filmhöst

Gary Oldman (som Floyd Banner) 
Stillbildsfoto: Richard Foreman 
© 2011 The Weinstein Company. All Rights Reserved.
Numera finns ju gratistidningen City bara i Skåne. En ganska innehållslös tidning som riktar sig till yngre läsare och vars skribenter till större delen är väldigt unga; ibland känns det som att tidningen görs av barn.
Jag noterade att City har skaffat sig en filmredaktör. Tidigare har de bara publicerat filmrecensioner de köpt av TT Spektra, och det är ju inte så kul. Dessutom är TT Spektras recensioner tristare nu när de bra skribenterna har slutat och ersatts med ungt folk. Faktum är att jag kontaktade City häromåret och erbjöd dem mina tjänster. Jag menar, jag ser ju trots allt 90-95% av alla filmer som har biopremiär i Malmö. Nog vore det väl roligare med en lokal skribent än inköpta, opersonliga texter från en byrå. Men icke. De hade inga planer på att sluta plocka in TT Spektras grejor.
Så lät det då. Men nu har de alltså en filmredaktör. En tjej som verkar vara i 25-årsåldern - och helt grön. Hennes krönika i fredags påminde mest om en skoluppsats. Ämnet var Malmö Filmdagar. Jo, som bekant hölls detta evenemang under veckan som gick. Filmdagarna startade 1974. Själv har jag besökt dem i drygt tjugo år. Den här Citytjejen var där för första gången och skrev att hon minsann sett två-tre filmer om dagen. Två-tre filmer? Vad är det för amatör? På de fyra dagarna såg jag 17 långfilmer samt en knattefilm, plus trailers och klipp ur kommande filmer. Jag var på Filmstaden från åtta-nio på morgonen till två på natten.
Okej, så vad såg jag, då? Några bra filmer? Ja, faktiskt. Jag såg påfallande många bra filmer - och ovanligt få dåliga eller mediokra filmer. Cityredaktörens favoritfilm; Susanne Biers DEN SKALLIGA FRISÖREN, får räknas till de mediokra. Förvisso underhållande, men den påminner om en Harlequinroman - eller MAMMA MIA! utan sångnummer. Annat konstigt, dåligt eller direkt uselt, var till exempel de svenska filmerna FLIMMER och HAMILTON 2, och den amerikanska MÖHIPPAN.
De bästa filmerna av de jag lyckades klämma, var Will Ferrell-komedin RIVALERNA, den fantastiska vulgokomedin TED, Oliver Stones brutala SAVAGES (antagligen det bästa Stone gjort sedan manuset till SCARFACE), dockanimationen PARANORMAN - och så såg jag LAWLESS.
Jag hade inga förväntningar alls på LAWLESS. En gangsterfilm av australiern John Hillcoat som gjorde den överskattade VÄGEN. Manuset är författat av Nick Cave. Men jag måste säga att jag inte bara blev positivt överraskad. Nej, LAWLESS är en av årets absolut bästa filmer. En fantastisk film och jag njöt i fulla drag. Många höll med mig, men jag blev lite förvånad när en del inte delade mina åsikter och tyckte att den var ojämn eller alldeles för stiliserad och överdriven. Men det stiliserade och överdrivna är just en av filmens poänger. Filmfotot är enastående. Skådisarna är bra. Filmen har Sverigepremiär den 14:e september och då kommer förstås min fullständiga recension.

Läs mer om Lawless!

Några av de filmer som visades under Malmö Filmdagar har redan haft biopremiär. Ett par av de jag missade ska jag faktiskt försöka se ikväll.
Slutligen måste jag nämna att det visades två långa scener ur JACK REACHER, baserad på boken "Prickskytten" av Lee Child, och med Tom Cruise i huvudrollen. Oj. Det här verkar vara hur bra som helst. Scenerna var fantastiska och jag ville genast se hela filmen. Till skillnad från det som visades ur till exempel Lasse Hallströms HYPNOTISÖREN. Ang Lees BERÄTTELSEN OM PI verkar vara fullkomligt vedervärdig.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar