söndag 9 september 2012

Expressen den 12 september 1995

Det här är min nionde videokrönika i Expressen, ganska exakt sjutton år gammal. Jag har inte läst den sedan den publicerades, men när jag nu ögnade igenom den konstaterade jag att den är rätt kul. Fast det där om Harvey Keitel på slutet vet jag inte om jag kan skriva under på idag. Och Ferrara har jag svårt för. Och var jag verkligen så förtjust i THE MASK?
Häll upp en kopp kaffe och res tillbaka till 1995 ...


Så här blir du lurad av filmbolagen

Tänk er följande: du sitter och läser helgens bioannonser. Du hittar en film som heter "Jagad 2" med H. Ford. När du väl traskar i väg och ser filmen, visar det sig att filmen inte har det minsta med "Jagad" att göra, och att H. Ford är en talanglös kickboxare som heter Hasse i förnamn.

DETTA ÄR tack och lov inte så vanligt på bio nuförtiden. Men på video kan man råka ut för liknande upplevelser lite titt som tätt. Därför tittar jag i dag lite närmare på den lite småfalska marknadsföring som kan finnas i videobranschen.

Bland det vanligaste är att videobolaget skriver saker som "Direkt från USA:s topplista" på omslaget. Jaha, och vad är det för bra med det? Frågan är ju vilken plats filmen ligger på. Näst sist på Top 500, är ju inte så bra.

En annan märklig catchline, är "Tvåa på videotoppen i England". Det är ungefär som att skriva "Med Buzz Aldrin, den andre mannen på månen" Och vem hade lockats av det?

Att försöka få en film att verka vara något den inte är, är förstås väldigt vanligt. På baksidan av Richard Hoberts "Händerna" (Sandrews), som är videoaktuell nu, kan man läsa: "En rysare i ordets rätta bemärkelse." Frågan är bara vad Sandrews jämför med. Det kan ju knappast vara "Psycho". "Händerna" är dock ganska bra i en dryg timme, innan den spårar ur, och börjar likna en kalkon. Fast Camilla Lundén borde förstås vara med i alla filmer. Någon rysare är filmen inte, men väl ett drama med thrillerinslag.

Det är den fule brodern

Snart videoaktuell är filmen "Squanderers - ta pengarna och stick" (Egmont), en film som ligger bra till att utses till Årets Sämsta Video. Här skriker omslaget ut "SWAYZE! McQUEEN! ESTEVEZ". Antagligen finns det korkade personer som inte tittar närmare på omslaget, och verkligen tror att det är de "rätta" skådisarna som medverkar.

Så är nu inte fallet. Det rör sig om Patricks fule bror Don Swayze, Steves lönnfete son Chad MacQueen, och Martin Sheens misslyckade bror Joe Estevez. På omslagets baksida kan man även läsa att Penthouse-bruden Julie Strain gör sin tuffaste roll hittills. Hon är med i cirka fem minuter, och gör inte mycket (Dock är hon naken nästan hela tiden. Omotiverade nakenscener får alltid plus i kanten.) De utlovade, dödsföraktande stunten lyser med sin frånvaro.

Det roligaste med "Squanderers" är att Don och Chad båda är närmare 40 än 30, men de spelar två killar runt de 20, som bor hemma hos sina föräldrar!

* * *

JAG HAR BLIVIT ombedd att klaga på TV 4:s TV-serie "Kvinnofängelset". Det gör jag så gärna. Serien ger hela Women in Prison-genren dåligt rykte! Inga utdragna duschscener. Inga blodiga slagsmål. Inga upplopp. Inga feta, lesbiska vakter. Inga fängelsedirektörer som ligger i ett badkar på sitt kontor och spelar in porrvideor med sina fångar.

Jag kräver bättring!

BÄST JUST NU

"The mask" (Sandrews). Den som inte gillar "The mask", måste det vara något fel på...

"Dangerous game" (Egmont). Mannen bakom "Driller killer" och "Den korrumperade snuten", Abel Ferraras senaste, med min favoritskådis Harvey Keitel och Madonna. Ett extremt skitigt och deprimerande drama, men bra.

"Avengers" (På Z-TV). Bättre TV än så här går knappast att uppbringa. Det skulle väl vara "Snobbar som jobbar" då.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar