söndag 16 september 2012

Bio: Resident Evil: Retribution

Foton copyright (c) Sony Pictures

Det blir svårare än jag räknat med att recensera den här filmen. Jag begrep den helt enkelt inte. Jag förstod nästan ingenting. Jag hade dessutom glömt bort allt som hände i den förra filmen, del fyra, som hette RESIDENT EVIL: AFTER LIFE. Okej, jag minns inget av handlingen i de första tre filmerna heller. Fast jag gillade trean; ett slags korsning mellan västern och MAD MAX - med zombies. Jag läste nu min recension av fyran och jag verkar ha gillat den med. Den hade utmärkt 3D och en hel del bra action och miljöer.

RESIDENT EVIL: RETRIBUTION öppnar med väldigt långa förtexter under vilka vi får se några stridsscener i slow-motion - och baklänges. Rätt tjusigt. Därefter dyker Milla Jovovich upp som Alice och berättar vad som hänt i de tidigare delarna och korta klipp viss. Ärligt talat hjälper det inte så mycket. Storföretaget Umbrella Corporation är ondskefullt och makthungrigt och mystiskt, Alice själv är lika mystisk; vem är hon, var kommer hon från? Och medan nya hemligheter avslöjas, sprids Umbrellas T-virus vidare och horder av zombies och monster måste slaktas medan världen går under.
Men det här spelar egentligen inte så stor roll. Filmerna skulle kunna handla om vad som helst. Orsaken till att man tittar på dem stavas Milla Jovovich och action.
...Fast den här gången har Paul WS Anderson, som återigen står för manus och regi, inte fått till det. Alls. Nu har det blivit för artificiellt. Och förvirrande. Det är dock möjligt att förvirringen berodde på att jag aldrig någonsin engagerades av filmen och ibland tänkte på annat. Jag tänkte bland annat på de oavbrutet pladdrande tonåringarna salongen var fylld med. Nej, den här filmen pressvisades inte, så jag fick se den på en ordinarie visning.

Efter förtexter och resumé följer någotslags iscensättning/återskapande av en zombieattack på Alice och hennes familj i en idyllisk villa. Först efter detta börjar den egentliga storyn med att Alice vaknar upp på golvet i ett av Umbrellas högkvarter. Endast iförd två små flortunna handdukar. Hon lyckas leta upp ett svart ålskinn att dra på sig och snart även ett gäng stora pickor, och tillsammans med lite löst folk drar hon runt på Umbrellas högkvarter i Tokyo, New York, Washington och Moskva och försöker hitta de ansvariga för T-viruset.
Men mest slåss man och skjuter på varandra - eller på zombies och monster. Vissa av de här fajterna är riktigt bra. I synnerhet en i vilken Alice far runt som en loppa och hoppar och voltar över fienden som hon skjuter i huvudet i slow-motion. En del av scenerierna imponerar, de är apokalyptiska och pampiga, och 3D:n är utmärkt, bland det bästa jag sett.

Synd bara att det här är en så oinspirerad film. Den går på tomgång från början till slut. Michelle Rodriguez återkommer från den första filmen. Sienna Guillory, Boris Kodjoe, Oded Fehr och några andra återkommer från några av de tidigare delarna. Bingbing Li är ny och spelar Ada Wong, som är något slags frihetskämpe. Tror jag. Hon bär röd långklänning genom hela filmen, vilket ser rätt coolt ut. Det stora flertalet av de medverkande skådisarna är märkligt kassa. I synnerhet Guillory som Jill Valentine, hon är riktigt usel.
Det är lätt att jämföra RESIDENT EVIL-filmerna med UNDERWORLD-serien. De går i stort sett bara ut på att visa upp snygga brudar som slåss iförda tuffa kläder. Kate Beckinsale i UNDERWORLD, Milla Jovovich i de här. Egentligen borde jag ge RESIDENT EVIL: RETRIBUTION en etta i betyg - det här är trots allt lite för dåligt för att accepteras. Men Milla lyckas någonstans rädda filmen, precis som Beckinsale räddar sina vampyractionfilmer. Och jag föredrar Milla framför den kallare Beckinsale. Milla är ju inte bara snygg, hon har även en speciell utstrålning och ofta glimten i ögat. Så - tack var henne och några av actionscenerna höjer jag betyget ett snäpp. Jag tycker även att den här filmen är bättre än den trista UNDERWORLD: AWAKENING.

Jag har inte spelat TV-spelen RESIDENT EVIL-filmerna bygger på sedan de första två kom på 1990-talet. Därför vet jag inte hur spelserien har utvecklats handlingsmässigt och hur nära filmerna ligger. Men det spelar kanske ingen roll.(Biopremiär 14/9)

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Jag fick för mig att det här skulle vara en prequel till första filmen? Ah. Spelserien har irrat in sig bland aliens spanjorer och senast var de i afrika och krigade.

Men de tecknade filmerna följer spelvärlden bättre. Har du sett dem? Eller den. Del två kommer väl i år eller nästa år. Bra skit enligt mig, eftersom att jag gillar monster. 8)

Den här filmen måste jag se. Två var trist, trean var konstig, men förra filmen var bra.

Pidde Andersson sa...

Nej, den här börjar där den förra slutade.
Nej, jag har inte sett de animerade filmerna.
Den tredje filmen är bäst i serien.

Skicka en kommentar