tisdag 4 september 2012

Bio: Hamilton 2: Men inte om det gäller din dotter

Foton copyright (c) Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden

HAMILTON 2: MEN INTE OM DET GÄLLER DIN DOTTER (en hopplös titel ingen kommer ihåg, det blir oftare INTE UTAN MIN DOTTER) fick sin premiär som öppningsfilm på Malmö Filmdagar. Det var jävligt modigt att visa den direkt innan THE BOURNE LEGACY. Det hade varit ännu modigare att visa den direkt efter Bournefilmen. Nu tyckte jag förvisso inte att THE BOURNE LEGACY var särskilt bra, men den ställer den här svenska B-filmen i ännu sämre dager.

Första gången vi fick se Mikael Persbrandt som Jan Guillous agent Carl Hamilton var i vintras i danskan Katrine Windfelds HAMILTON: I NATIONENS INTRESSE. Succé på bio, men det var ingen bra film. Tafflig och amatörmässig, men med en del hyfsat bra actionscener.

Efter att ha sett HAMILTON 2 framstår Windfelds första film som en milstolpe bland svenska spänningsfilmer. Den här gången står Tobias Falk; en kille som mest jobbat med datorspel, för regin, och herregud - det här är ju en riktig praktkalkon. HAMILTON 2 är fantastiskt dålig på de flesta sätt. Filmen borde nästan klassificeras som komedi. Eller som väldigt lång reklamfilm - produktplaceringarna är inte nådiga.

Låt mig ta det positiva först: handlingen. Denna är föredömligt enkel. Muslimska separatister dyker upp i Sverige för att ta kål på någon snubbe eller vad det nu var, men Hamilton och några SÄPO-agenter dyker upp. SÄPO-chefen Eva Tanguy (Frida Hallgren) skjuter ihjäl en av bovarna. Därmed har tidigare neutrala Sverige tagit ställning i kriget mot terrorismen, och Tanguy måste straffas. Slemma typer med stora skägg kidnappar Tanguys dotter Nathalie (Nadja Christiansson) och för henne till ett ökenland. Sicken otur för muslimerna att Nathalie är Carl Hamiltons guddotter! Hamilton beslutar sig för att hämta tillbaka ungen och sätter ihop ett team bestående av Eva Tanguys ex-make Pierre (Reuben Sallmander) med förflutet i främlingslegionen, den sammanbitna Mouna Al Fathar (Saba Mubarak), och ytterligare en kille, en ganska anonym sådan, vilket är bra att ha till hands om någon av hjältarna måste dödas av skurkarna. De åker till Jordanien, där filmen är inspelad, och pangar folk, Hamilton tillfångatas och torteras som Rambo, kommer undan, och pangar ytterligare lite folk.

Hamilton gör en hypnotisk gest

(Han övar kanske inför HYPNOTISÖREN)

HAMILTON 2 är ibland hejdlöst rolig. Mikael Persbrandt agerar inte i den här filmen. Han poserar. Han går hela tiden omkring och strajkar poser och ser ut som om han modellar för Elloskatalogen. Rak rygg, titta lätt till vänster eller höger, armarna längs sidorna. Eftersom Hamilton är en rätt osympatisk typ, framstår han som ännu mer osympatisk.

Actionscenerna är häpnadsväckande usla. Här har man dragit "Bournetricket" till sin spets. Man ser överhuvudtaget inte vad som händer. Under slagsmålen står kombattanterna ofta med ryggen mot kameran! Det enda man ser i bild är en rygg och ett par armar som viftar - filmat med epileptisk kamera. Och det bjuds på en hel del slagsmål i den här filmen. Så fort det är två män i bild samtidigt, blir det fajting. Trör du på min hatt?! Smock! Okej, nä, inte riktigt. Men nästan.

Eva Taguy gör en hypnotisk gest

Reuben Sallmander är festlig som Pierre. Han går omkring och imiterar Armand Assante och tänder oavbrutet nya cigg. Även när de är på uppdrag och ska gömma sig i mörkret insisterar Pierre på att kedjeröka. Frida Hallgren ger intryck av att vara en mellanstadiefrökan bosatt i en 80-talsvilla i Härslöv snarare än chef för SÄPO. Till de amerikanska och brittiska rollerna har man anlitat lagom taffliga aktörer, killen som spelar den amerikanske skurken är riktigt usel - hittade de honom på blocket?

Filmen innehåller en scen där hjältarna sitter ombord på en helikopter och smetar kamouflagefärg i ansiktet - men de lyssnar inte på "Long Tall Sally". Redan efter fem minuter började jag och min kompis i fåtöljen bredvid min att räkna alla produktplaceringar. Windows! Aftonbladet! Taxi Kurir! Det är skyltar och logotyper överallt, hela tiden.

THE EXPENDABLES 3: THE UNDESIRABLE

Filmfotot är dåligt, det är sämre än förra gången. Allting ser digitalt ut, man verkar ha glömt bort att korrigera filmen i efterhand, och precis som alltid är fallet numera, är alla flygbilder gryniga. Musiken är den gamla vanliga, anonyma ljudmassan som aldrig förstärker scenerna. Den känns bara oinspirerad.

Jag vet inte vad HAMILTON 2 hade för budget. Den var säkert dyr med svenska mått mätt, men det handlar om normal, amerikansk B-filmsbudget, fast det hela är sämre utfört än en amerikansk standard-actionfilm gjord direkt för DVD-marknaden.

Jag läser i dagens tidning att man inte börjat spela in den tredje Hamiltonfilmen än, manuset är inte ens klart. Men premiärdatum är satt till nästa sommar. Persbrandt tänker efter den lämna över rollen som Hamilton till någon annan.

Precis som förra gången gissar jag att HAMILTON 2 kommer att gå bra på bio och ännu bättre på DVD. Men om man verkligen tycker att det här är bra borde man skämmas.

Det här är inget annat än en kalkonfilm!
 

(Biopremiär 7/9)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar