måndag 20 augusti 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Tony Scott

Det var inte utan att jag hoppade till när jag efter frukostkaffet satte mig för att uppdatera mig om vad som hänt på filmfronten och genast informerades om att Tony Scott begått självmord. Jösses. Det kom ju helt out of the blue. Det är väl bara några dagar sedan det rapporterades om att han och Tom Cruise planerade att göra en uppföljare till TOP GUN.
Ingen filmade folk i siluett framför explosioner som Tony Scott! Jag minns inte om det var en kollega som sa eller skrev det en gång i tiden, eller om det var jag själv. När jag tänker efter vet jag inte om just detta förekom i så många av Scotts filmer, förutom DEN SISTE SCOUTEN, som är en av mina favoriter i hans ojämna filmografi. Min andra favorit är förstås TRUE ROMANCE. Nu har jag inte sett om den på länge, men när den kom tyckte jag att den var lysande och antagligen bättre än de filmer manusförfattaren Quentin Tarantino själv regisserat - fram till dess.
Den forne reklamfilmaren Tony Scott var yngre bror till Ridley Scott och regisserade mängder av reklamfilmer för Ridley Scott Associates. Tillsammans startade de produktionsbolaget Scott Free Productions. Långfilmsdebuten BLODSHUNGER från 1983, med Catherine Deneuve, Susan Sarandon och David Bowie, såg jag först när jag fick den på DVD i början av 2000-talet. Jag vet inte varför jag inte sett den tidigare. Jag minns att den fick dåligt rykte när den kom, kritikerna gjorde tummen ner, många klagade på reklamfilmsestestiken, men sedan dess har filmen omvärderats något och anses ibland vara en kultfilm. Nja, jag tycker inte att den är så bra, men det fläskiga 80-talsstuket är charmigt.
TOP GUN såg jag inte heller på bio, utan först när den släpptes på video. Återigen vet jag inte riktigt varför jag inte såg den, men jag vill minnas att jag tyckte att den verkade vara tveksam. En massa tonårstjejer älskade den, så jag valde bort den. Och nej, jag tycker inte att TOP GUN är något vidare. Men flygscenerna är snygga och på senare år har jag fått veta att bortklippta, överblivna flygscener har sålts som stock-footage till mängder av B-filmer.
Därefter följe SNUTEN I HOLLYWOOD II, REVENGE, DAYS OF THUNDER, de ovan nämnda DEN SISTE SCOUTEN och TRUE ROMANCE direkt efter varandra, RÖTT HAV, THE FAN och ENEMY OF THE STATE, som avslutade 90-talssviten.
De senaste årens filmer var inget vidare. Jag gillade MAN ON FIRE, men inte SPY GAME och DEJA VU - och DOMINO var direkt usel. Scotts sista två filmer är märkligt slätstrukna; LINJE 1 2 3 KAPAD och UNSTOPPABLE.
Som producent låg Scott bakom ytterligare mängder av filmer och TV-produktioner, nu senast PROMETHEUS, och en handfull filmer för bio och TV är mer eller mindre färdigställda och kommer att ha premiär senare i år och under nästa år.
Igår lämnade Tony Scott ett självmordsbrev i sin bil och hoppade från Vincent Thomas-bron nära San Pedro i Kalifornien. Han var 68.
Som regissör befann sig Tony Scott alltid i skuggan av sin bror och blev aldrig lika respekterad, och nej, han var inte lika skicklig som Ridley. Men för det mesta var Tony Scotts filmer snygga och underhållande. Alltid något.

TONY SCOTT
1944 - 2012
R.I.P.


1 kommentarer:

Unknown sa...

Tony Scott hade tydligen hjärncancer som inte gick att operera

Skicka en kommentar