onsdag 22 augusti 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Stig Ossian Ericson

De flesta associerar nog skådespelaren Stig Ossian Ericson med rollen som fader Fourah i FÅNGARNA PÅ FORTET. Själv tänker jag på en indisk restaurang på Söder i Stockholm. Jag tror att det var Indian Star - som inte längre finns kvar. Men jag kan ha fel. Oavsett vad stället hette, hade Stig Ossian Ericsson ätit där en eller flera gånger på 1990-talet. Då hade personalen passat på att ta en massa bilder på honom. Dessa foton satt sedan överallt i skyltfönstren och på lappar stod det "Här äter Stig Ossian Ericson!". Snacka om super-stardom.
Jag inbillade mig att Ericson medverkade i hur många svenska filmer och TV-program som helst, men nu kikade jag på hans filmografi och konstaterade att det inte var så många. Debuten skedde 1948 i HAMNSTADEN och SOLDAT BOM. Därefter dröjde det till 1965 innan nästa filmroll. Sista rollen gjorde han 1996 i TV-serien ZONEN. Det är alltså sexton år sedan vi senast såg karln - om vi bortser från gubben i FÅNGARNA PÅ FORTET.
På hans filmografi hittar vi (mestadels småroller) i MANNEN SOM SLUTADE RÖKA, FIMPEN, VÄRLDENS BÄSTA KARLSSON, ÄGGET ÄR LÖST!, den flängda TABU, DEN ALLVARSAMMA LEKEN, JAG ÄR MED BARN, FLYGNIVÅ 450, GÖTA KANAL, EN FLICKA PÅ HALSEN, GRÄSÄNKLINGAR, samt TV-serierna ÄRLIGA BLÅ ÖGON, SINKADUS, BABELS HUS, REDERIET, SVENSSON SVENSSON och SNOKEN. Vi får heller inte glömma den osannolika TV-filmen MÅNGUDEN från 1988.

STIG OSSIAN ERICSON
1923 - 2012
R.I.P.
0 kommentarer:

Skicka en kommentar