fredag 3 augusti 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: John Finnegan

I DIRTY HARRY från 1971 passerar en spårvagn på vilken det sitter en reklamskylt jag alltid noterat. Det står "Finnegan!" på den. Jag vet inte varför jag kommer ihåg detta; varför denna reklamskylt med detta namn etsat sig fast i minnet.
Alldeles nyss dog den amerikanske karaktärsskådespelaren John Finnegan, 85 år gammal. Jag var tvungen att kolla upp vad karln medverkat i, och minsann om det inte påstås att hans röst går att att höra i just DIRTY HARRY! Men jag forskade vidare. För läser man noga på den där reklamskylten i filmen, står det "Peter Finnegan!". Och Peter Finnegan var något slags politiker i San Fransisco ... Fel kille!
Men John Finnegan känner vi igen. Han tillhörde nämligen det (relativt) fasta persongalleriet i COLUMBO med Peter Falk. Fast förvirring lär ha uppstått. Han spelade Barney flera gånger i serien - men han medverkade ännu fler gånger i andra roller. Även i MCCLOUD medverkade han flera gånger - i olika roller. Och i ELLERY QUEEN spelade han två olika roller under 1975. I DE FATTIGA OCH DE RIKA vara han en snubbe som hette Jack. Men i andra säsongen av DE FATTIGA OCH DE RIKA, som jag inte minns vad den hette i Sverige, men som i original har tillägget BOOK II, figurerar Finnegan i en annan roll. Förvisso var det här antagligen väldigt, väldigt små roller, men ändå.
På bio har vi sett John Finnegan i Cassavetes EN KVINNA UNDER PÅVERKAN, i Roger Corman-produktionen CAPONE, SKJUT INTE PÅ TANDLÄKAREN (mot Peter Falk igen), GLORIA (Cassavetes igen), DEN BÄSTE, JFK, SISTE ACTIONHJÄLTEN, MARS ATTACKS! och ETT PÄRON TILL FARSA I LAS VEGAS.
Själv hade jag gärna sett honom - och inte Peter Finnegan - på en reklamskylt i DIRTY HARRY.

JOHN FINNEGAN
1926 - 2012
R.I.P.
0 kommentarer:

Skicka en kommentar