lördag 11 augusti 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Carlo Rambaldi

Den italienske specialeffektgurun har skruvat ihop sitt sista monster. Okej, det gjorde han redan 1988, men nu har han 86 år gammal gått hädan.

För de flesta är Carlo Rambaldi synonym med E.T. Det var han som skapade den lille rymdgubben. Fast själv har jag aldrig varit förtjust i vare sig Spielbergs film eller i just den figuren. Det första jag tänker på, är förstås KING KONG från 1976. En väldigt underskattad film som hånades när den kom - och fortfarande hånas - och gorillaeffekterna ansågs länge vara lite taffliga. Vilket jag inte håller med om, när filmen kom var de state-of-the-art. Och jag har alltid haft ett gott öga till KING KONG - jag hade till och med en ful, orange T-shirt med filmaffischen på bröstet i mitten av 70-talet.

Jag tänker även på Dagoth; monstret i CONAN - FÖRGÖRAREN från 1984, en film jag inte har ett gott öga till. Och så tänker jag om rabaldret 1971 med Lucio Fulcis A LIZARD IN A WOMAN'S SKIN; Rambaldi hade skapat modeller av hundar, vilka råkat riktigt illa ut, som var så pass realistiska att Fulci släpades till domstol för grymhet mot djur. Rambaldi fick traska dit och visa upp modellerna och rädda dagen.

Carlo Rambaldi påbörjade sin karriär så smått i slutet av 1950-talet och ägnade sig åt peplums de första åren - svärd & sandal-filmer, alltså. Därefter földe en rad prominenta skräckfilmer. Mario Bavas A BAY OF BLOOD, Riccardo Fredas TRAGIC CEREMONY, Paul Morrisseys FLESH FOR FRANKENSTEIN och BLOOD FOR DRACULA. Minsann om han inte också jobbade på Dario Argentos DEEP RED, ett faktum jag glömt bort.

Efter KING KONG följde NÄRKONTAKT AV TREDJE GRADEN, ALIEN (han byggde monstrets huvud), Oliver Stones vissna THE HAND, den av vissa hyllade videonastyn POSSESSION (som jag alltid tyckt är skittråkig), David Lynchs DUNE, trevliga Stephen King-rafflet SILVER BULLET, totalsågade KING KONG LEVER, ONDSKANS PORT (som tydligen var den svenska titeln på CAMERON'S CLOSET) och den vissna italienska B-filmen PRIMAL TERROR (1988) med Bo Svenson, som jag hyrde när den var ny. Jag har inte sett den på över tjugo år. Jag vill minnas att Svenson dog på ett spektakulärt sätt - han fick huvudet spetsat på en vattenspridare och vattnet sprutade ut genom munnen. Den sista filmen Rambaldi jobbade på - efter att knappt gjort något sedan PRIMAL RAGE - var en animerad familjefilm som hette YO-RHAD, UN AMICO DALLO SPAZIO (2006), regisserad av samme kille som gjorde PRIMAL RAGE - en viss Vittorio Rambaldi. Carlos son.

Carlo Rambaldi tilldelades tre Oscars: för KING KONG, ALIEN och E.T.

CARLO RAMBALDI

1925 - 2012

R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar