torsdag 2 augusti 2012

Bio: Your Sister's Sister

Foton copyright (c) NonStop Entertainment
Skådespelerskan Lynn Shelton har tidigare regisserat gjort avsnitt av TV-serier som MAD MEN, men även ett par independentfilmer - som jag inte har sett. Eller ens hört talas om. Hennes senaste film, som hon även skrivit manus till, har jag dock läst om en tid, troligen mest beroende på att den just nu allestädes närvarande Emily Blunt har en av huvudrollerna, och hon är ett vanligt intervjuobjekt i brittisk- och amerikansk press. Hon är även ett tacksamt intervjuobjekt, eftersom hon är förbannat rolig.
YOUR SISTER'S SISTER öppnar med en minnesstund för en kille som dött för ett tag sedan - det framgår inte hur han dött, men vännerna har samlats för att skåla till hans minne. Den dödes bror, Jack (Mark Duplass), är där, och det är uppenbart att han inte mår så bra. Hans bästa kompis Iris (Blunt) beordrar honom att cykla till hennes fars stuga, belägen på en isolerad ö, och sitta där ensam ett par veckor för att samla tankarna.
Jack lyder, men när han anländer till stugan visar det sig att han inte är ensam där. Iris' lesbiska syster Hannah (Rosemarie DeWitt) har också tagit sig dit, efter att hennes sju år långa förhållande tagit slut. De två sitter uppe på natten och krökar till det, och det bär sig inte bättre än att de ligger med varandra. Trots att Hannah alltså är lesbisk.
Problem uppstår nästa morgon, när Iris oannonserat dyker upp. Iris får absolut inte veta att Jack och Hannah legat med varandra. Det skulle bli väldigt fel. Dessutom är det uppenbart att Jack och Iris egentligen älskar varandra, men de låtsas inte om det. Och Hannah hade en baktanke när hon förförde Jack.
Sheltons film ser verkligen ut som en amerikansk independentfilm. Den utspelar sig i gråaste Seattle; det är regnigt och mycket skog och det påminner om Skandinavien. Filmfotot är lite murrigt, ett faktum som inte förhindrar en viss skönhet i vissa scenerier. Och det stoppar inte mig från att tycka om den här filmen.
Med undantag för öppningsscenerna, är Jack, Iris och Hannah filmens enda medverkande. Precis som DET ÄR BARA FÖRNAMNET och CARNAGE är detta ett litet intimt kammardrama. Eller snarare kammardramakomedi. För YOUR SISTER'S SISTER blir väldigt rolig emellanåt. Det är kanske inte en slå-sig-på-knäna-skrattfest, och den saknar flängda slapstickinslag som CARNAGE, men den i grunden allvarliga storyn och tonen leder till roliga incidenter och repliker.
En bidragande orsak till att filmen fungerar är inte bara det faktum att de tre huvudrollsinnehavarna är utmärkta; de är även sympatiska. De är inte de där vanliga irriterande, ibland överdrivna och överspelande figurerna historier som den här har en tendens att fyllas med - de skrikorgier som återfinns i DET ÄR BARA FÖRNAMNET saknas här. Dessutom fungerar Sheltons film bättre som rakt drama än nyss nämnda franska film. Det här är inte filmad teater. Filmens skådespelare är listade som "creative consultants", så jag gissar att alla är inblandade i manuset och att mycket har improviserats fram på plats. Det hela har också fått en ganska påtaglig kvinnlig ton av ett slag man sällan ser på bio.
Filmens allra sista scen är lysande.


(Biopremiär 3/8)4 kommentarer:

ctail sa...

Kommer det ingen TOPPRAFFEL!-recension av MARGIN CALL, eller lyckas jag missa den på något sätt?

Pidde Andersson sa...

Vad gäller MARGIN CALL ser det ut så här:
Filmen hade biopremiär i Malmö förra fredagen - flera månader efter att den hade Sverigepremiär och bland annat visades i Lund. Nä, Malmö anses ju inte vara en bra biostad.
Filmen skulle bara gå ett par dagar och jag hann inte se den - men nu har Spegeln lagt till ytterligare ett gäng dagar "på begäran".
För några veckor sedan släpptes MARGIN CALL på DVD. Dock av SF, som nyligen ändrat sina rutiner. I stället för att skicka en fysisk DVD- eller Blu-ray-skiva, får vi numera en länk till en webbsida. Där streamas filmen. Och det är oftast hopplöst att kolla på film på det sättet - om man nu inte har värsta värstingdatorn med snabbaste uppkopplingen. Okej att se gammal obskyr film streamad, men inte nya grejor. Därför har jag inte recenserat något från SF på länge. Dessutom fungerar länkarna bara ett par dagar, så hinner man inte med det då, blir det till att hyra eller köpa filmen om man vill skriva om den.

Jesper Larsson sa...

Tack för förklaringen, ännu ett osympatiskt drag hos SF. Jag antar att det är dess ondska som även gör att den av mig efterlängtade DAMSELS IN DISTRESS inte tycks gå upp på bio i Sverige. Får se om jag själv lyckas se MARGIN CALL ikväll.

Pidde Andersson sa...

Fast det gäller ju inte bara SF; väldigt många filmer som får biopremiär når aldrig Malmö - eller så kommer de hit långt senare. Dessutom har Spegeln haft sommarstängt en månad, vilket innebär ännu fler förseningar. Till detta kommer det faktum att Panora bommat igen och den nya biografen på Bergsgatan dröjer.
Vidare finns det ju en hel del vad jag tycker solklara biopremiärer som dumpas direkt på DVD. Jag har till exempel nu skrivit en recension av Ivan Reitmans YOUNG ADULT till augustinumret av Nya Upplagan. Fan vet varför den inte gick upp ... En utmärkt film.

Skicka en kommentar