onsdag 1 augusti 2012

Bio: Madagaskar 3

Foton copyright (c) Paramount Pictures Sverige

Jag kastade alldeles just nu ett getöga på min recension av MADAGASKAR 2. Jag var övertygad om att jag gett den en tvåa i betyg. Eller en etta. Jag minns den som väldigt, väldigt dålig. Och jag tyckte inte heller om den första filmen (som jag inte recenserat). Därför blir jag förvånad när jag ser att jag satte en trea när tvåan kom 2008!

Nu når den tredje filmen svenska biografer, en aning försenad - det är ett bra tag sedan den gick upp på bio i USA, där den genast klättrade upp på biotoppens översta plats och oväntat drog in en massa pengar; mer pengar än förväntat. Konkurrensen på biograferna var nog inte så hård just då.

Detta faktum ökade inte mina förväntningar på filmen. Och nu har jag sett den. Min spontana reaktion direkt efter visningen var att, tja, den är bättre än de tidigare filmerna, men den kan inte få mer än en tvåa i betyg. Som sagt - jag hade helt glömt bort hur generös jag var med betyget förra gången.

Lejonet Alex (Ben Stiller), zebran Marty (Chris Rock), giraffen Melman (David Schwimmer), flodhästen Gloria (Jada Pinkett Smith) och de andra djuren häckar i Afrika när filmen börjar. De har tradigt. Faktum är att de längtar hem till New York - och till zoo:et de rymde från i första filmen. Jo, jag vet, det låter onekligen konstigt. Längta efter ett liv i fångenskap? För att ta sig hem behöver de hjälp av pingvinerna (den här filmseriens stjärnor), och de befinner sig i Monte Carlo tillsammans med ett gäng apor.
Våra huvudpersoner (huvuddjur?) simmar till Monte Carlo och tar sig in på casinot, men får genast den rabiata djurfångaren Dubois (Frances McDormand) efter sig - hon vill ha Alex' huvud på väggen. Djuren träffar på ett gäng djur från en italiensk cirkus och rymmer med dessa. Cirkusens nummer är usla, men Alex och kompani låtsas vara från en amerikansk cirkus, de sätter ihop en ny show och turnerar runt Europa med sikte på att ta sig till Amerika. Alex blir kär i trapetsakrobaten Gia (Jessica Chastain). Och hela tiden jagas de av Dubois och hennes mannar.

Vissa inslag är riktigt roliga. Jag skrattade till några gånger. Den korkade lille ekorren är skojig. Liksom pingvinerna. Animeringen är kompetent och det är mycket 3D för pengarna. Jag gissar även att filmen lyfts när man, som jag, ser den med de amerikanska originalrösterna.
Men som helhet funkar MADAGASKAR 3 inget vidare. Den är för lång och stökig. Alldeles för många märkliga, psykedeliska cirkusnummer, fyllda med glada färger. Lite för många jakter. Och handlingen är lite konstig. Cirkusen sköts av djuren själva, där finns inga människor. Och att applicera cirkusromantik på djuren känns lite ... skumt. Jag menar, det är ju inte djuren som rymmer med cirkusen  - djuren är lika fångna där som på ett zoo. I verkligheten, alltså. Om ni tillåter mig vara politiskt korrekt ett par sekunder (det kommer snart att gå över, jag lovar; jag är inte bra på att vara PK).

... Men jag tycker nog att filmen - som regisserats av Eric Darnell, Tom McGrath och Conrad Vernon - är bättre än tvåan. Oavsett vad jag skrev för fyra år sedan.









(Biopremiär 1/8)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar