onsdag 18 juli 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: William Asher

Efter att man som skräckfilmsfan betat av alla de titlar som togs upp i Studio S på TV, var det dags att plöja igenom alla de filmer som bannlystes eller råkade illa ut under Video Nasty-vågen i England, som utbröt 1984. En betydligt digrare lista.
En av de i England förbjudna filmerna, var William Ashers NIGHT WARNING från 1983, som döpts om till BUTCHER, BAKER, NIGHTMARE, MAKER. En rätt trevlig historia med Susan Tyrrell och Bo Svenson. Jag såg den dock inte förrän ganska nyligen och recenserade den HÄR.
NIGHT WARNING var dock inte representativ för regissören och producenten William Asher. Han långfilmsdebuterade redan 1948, och under sin långa karriär - han var verksam fram till 1990 - jobbade han främst med TV. Han skrev, producerade och/eller regisserade avsnitt till serier som I LOVE LUCY (vilket han är mest känd för), THE TWILIGHT ZONE, BEWITCHED, THE DUKES OF HAZZARD och PRIVATE BENJAMIN; serien som följde långfilmen TJEJEN SOM GJORDE LUMPEN.
När det gäller bioproduktioner kommer Asher främst att bli ihågkommen för sina bikinifilmer från 1960-talet. Han gjorde en hel hög ungdomsfilmer i strandmiljö. BIKINI BEACH, BEACH BLANKET BINGO och HOW TO STUFF A WILD BIKINI är några av dem.
William Asher skulle fylla 91 i augusti.

WILLIAM ASHER
1921 - 2012
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar