måndag 23 juli 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Simon Ward

En film jag ofta återkommer till i mina skriverier, är Dan Curtis' TV-film DRACULA från 1974 - eller BRAM STOKER'S DRACULA, som den faktiskt heter i original. Dels för att jag gillar filmen, men framför allt för att det var den första Draculafilm jag såg. Den unge hjälten i den här versionen spelades av Simon Ward, och det danska skräckfanzinet Nosferatu kallade honom "dukkedrengen". Jo, han såg ju inte precis ut som någon karlakarl.

Nu har Ward dött efter en längre tids sjukdom. Han blev 70 - och spelade väldigt mycket mer än Arthur i DRACULA. Han var främst verksam för TV, men skräckfans minns honom från en klassisk Hammerfilm som i Sverige försågs med titeln FRANKENSTEIN DÖD ELLER LEVANDE från 1969 - bättre känd som FRANKENSTEIN MUST BE DESTROYED. Vi minns honom också som hertigen av Buckingham i den antagligen bästa musketörfilm som gjorts; Richard Lesters DE TRE MUSKETÖRERNA från 1973.

1977 mötte han Kirk Douglas i Alberto De Martinos rymdraffel HOLOCAUST 2000, och minsann om han inte sprang på Vincent Price, John Carradine och Donald Pleasence i THE MONSTER CLUB, som kom 1981. Och 1984 var han Zor-El i SUPERGIRL. Vad som är intressant är att Ward spelade Winston Churchill två gånger. 1972 som den unge Churchill i CHURCHILLS VILDA UNGDOM, och 1994 i miniserien KURTULUS.

Det sista Simon Ward gjorde var att medverka i TV-serien THE TUDORS.


SIMON WARD

1941 - 2012

R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar