tisdag 31 juli 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Norman Alden

Norman Alden har dött vid en ålder av 87. Jaha? Och vem är det?
Norman Alden var ännu en av alla de där amerikanska karaktärsskådespelarna vi sett i hur många film- och TV-produktioner som helst utan att egentligen veta vem det är och vad han heter. Och från 1957 och framåt var Alden verkligen med i hur många produktioner som helst, mest för TV. Han gjorde flera hundra roller.
På bio kunde man se honom i mestadels småroller i DR JÄKEL & MR HYDE, DE VILDA ÄNGLARNA, DJÄVULSBRIGADEN, TORA! TORA! TORA!, RÅTTORNA SLÅR TILL IGEN (BEN), ALLT DU SKULLE VILJA VETA OM SEX MEN VARIT FÖR SKRAJ ATT FRÅGA OM, HINDENBURG, VICTOR VICTORIA, TILLBAKA TILL FRAMTIDEN, THEY LIVE!, och han var Ed Woods kameraman i ED WOOD.
En handfull av de TV-serier han figurerat i är STEVE CANYON (en kortlivad TV-serie från 1958 baserad på Milton Caniffs serieklassiker), PERRY MASON, THE UNTOUCHABLES, BRÖDERNA CARTWRIGHT, DR KILDARE, MIN VÄN FRÅN MARS, LÄDERLAPPEN, THE ANDY GRIFFITH SHOW, THE DORIS DAY SHOW, HOGANS HJÄLTAR, HAWAII FEM-0, PÅ FARLIGT UPPDRAG, IRONSIDE, KUNG FU, GUNSMOKE, CANNON, KOJAK, BARETTA, DALLAS, ROCKFORD TAR ÖVER, STARSKY & HUTCH, PÅ KRYSS MED KÄRLEKEN, TITTA HAN FLYGER, MAKTKAMP PÅ FALCON KREST, DYNASTIN och A-TEAM.
För amerikaner är Norman Alden dock mest känd sin insats som Vattenmannens röst i den tecknade TV-serien SUPERFRIENDS - en serie jag upptäckte första gången jag var i London, 1977, och såg ett avsnitt på hotellet. Därefter tog det decennier innan jag åter fick se programmet. Alden gjorde fler röster till tecknad film på TV och bio, till exempel medverkade han i Disneys SVÄRDET I STENEN.
Norman Alden dog av sig själv.

NORMAN ALDEN
1924 - 2012
R.I.P.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar