måndag 9 juli 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Ernest Borgnine

Nej, det hjälpte inte att onanera. 
Det här var ju ett märkligt sammanträffande. Så sent som i fredags stod jag och två kollegor och diskuterade Ernest Borgnine och hans förklaring till hur han har hållit sig så ung och fräsch. "Det är för att jag alltid onanerat!" hävdade han i intervjuer och i sina memoarer. Men nu höll det inte längre - igår dog han, 95 år gammal. Inte fy skam att bli så gammal.
När jag hör Borgnines namn nämnas, är den första film jag tänker på DET VILDA GÄNGET. Förstås. En av mina absoluta favoritfilmer, en av de bästa västernfilmer som gjorts. Men han gjorde ju mer än så, mycket, mycket mer. Borgnine hann medverka i över 200 film- och TV-produktioner sedan debuten 1951. Och då började han ändå att skådespela ganska sent, han var över 30 och hade tillbringat tio år i flottan, när hans morsa föreslog att han borde göra sig till åtlöje framför en kamera.
Ernest Borgnine var med i så många stora, kända filmer, att jag inte vet var jag ska börja. Han gav oftadt ett glatt och jovialiskt intryck, men spelade lika ofta råskinn och hårdingar. Han medverkade i HÄRIFRÅN TILL EVIGHETEN, JOHNNY GUITAR, VERA CRUZ, EN MAN STEG AV TÅGET, och för huvudrollen i MARTY fick han en Oscar. Han mötte Viveca Lindfors i RID FÖR LIVET, hetter Ragnar i VIKINGARNA och var fördömd i 12 FÖRDÖMDA MÄN. Vi har POLARSTATION ZEBRA SVARAR EJ, den fina RÅTTORNA (bättre känd som WILLARD), FÄKTA FÖR LIVET! och KONVOJ. Vi kunde se honom i Disneys majestätska flopp DET SVARTA HÅLET, han slog påsarna ihop med Terence Hill i SUPERSNOOPER, han körde taxi i FLYKTEN FRÅN NEW YORK och vem kan väl glömma när han sjöng "I'm too sexy" i BASEKETBALL? Vi kunde även se honom i filmatiseringen av BLUEBERRY, men det är förstås inget att vara stolt över.
Sedan har vi alla de där filmerna som fick mig att undra vad Borgnine gjorde där. Behövde han pengar? Som B-rafflet YOUNG WARRIORS; en oerhört dum film jag hyrde en gång i tiden. Inget ont om Antonio Margheritis CODENAME: WILDGEESE, men det känns som om Borgnine ville ha lite betald semester. Han ser lätt generad ut i tysk-sydafrikanska LASER MISSION; en riktigt kass film med Brandon Lee som hjälten. Han dög upp i en rad italienska filmer jag inte vet om de någonsin exporterades.
För TV gjorde Ernest Borgnine en farlig massa. Triligen är han mest känd för TV-serien MCHALE'S NAVY på 50-talet, som jag aldrig sett - däremot såg jag en inte speciellt lyckad långfilm baserad på serien. Den kom 1997 och hade Bruce Campbell i en av rollerna. I en intervju sa Campbell att Borgnine var oerhört trevlig och artig; tilltalade Campbell med "son" och hade inga som helst divalater. Han hade varit i branschen så länge att han visste att man kommer längst på att vara trevlig.
Vi har kunnat se Borgnines glugg mellan tänderna i AGENT 86 SMART, LILLA HUSET PÅ PRÄRIEN, robotsnutserien FUTURE COP (som jag vet gick på svensk TV, men jag kommer inte ihåg vad den hette - och många blandade ihop den med HOLMES & YOYO), PÅ KRYSS MED KÄRLEKEN (THE LOVE BOAT, alltså), MAGNUM, AIRWOLF, MORD OCH INGA VISOR, WALKER: TEXAS RANGER, flera TV-uppföljare till 12 FÖRDÖMDA MÄN, och en massa annat.
En lång och cool karriär. Så kan det gå när han onanerar mycket.

ERNEST BORGNINE
1917 - 2012
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar