torsdag 5 juli 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Eric Sykes

Den engelske komikern och skådespelaren Eric Sykes har dött, 89 år gammal - och vi tänker väl alla på en och samma film: PLANKAN. Den älskade, ähum, novellfilmen från 1967, som åtminstone när jag växte upp TV-visades med jämna mellanrum. Men han medverkade i betydligt fler produktioner än så.

Eric Sykes var tydligen lomhörd, rejält lomhörd, och han inledde sin karriär med att skriva manus till radioprogram. 1954 dök han upp i sin första filmroll, och därefter rullade det på. Det blev främst en farlig massa TV-serier och TV-filmer. Flera av dem hade hans namn i titeln: SYKES AND A..., SYKES VS ITV, SYKES AND A BIG BIG SHOW, SYKES: WITH THE LID OFF och under större delen av 1970-talet sågs han i SYKES. Han medverkade i TV-serier fram till 2010, då han gjorde sin allra sista roll i ett avsnitt av AGATHA CHRISTIES POIROT.

Bland biofilmerna hittar vi flera komedier som hade sådana där långa, krångliga titlar som var populära ett tag. DESSA FANTASTISKA MÄN I SINA FLYGANDE MASKINER och MONTE CARLO-RALLYT ELLER DESSA FANTASTISKA MÄN I SINA SKUMPANDE SKRALTIGA AUTOMBILER (originaltiteln var MONTE CARLO OR BUST!). 1968 kunde vi se honom i westernfilmen SHALAKO mot Sean Connery och Brigitte Bardot, och han var med i det festliga Vincent Price-rafflet THALIAS HÄMNARE (bättre känt som THEATRE OF BLOOD), i vilken Statens Biografbyrå gjorde två klipp som beskrivs så här märkligt: "Halssågningsscenen från det L tar sågen till hemhjälpen kommer in. Scenen i hårtorken förkortas från när elektriciteten slås på för fullt till avståndsbild av bil".

Minsann om han inte var med i spökfilmen THE OTHERS och i HARRY POTTER OCH DEN FLAMMANDE BÄGAREN. Men från och med nu lär han inte vara med i så mycket mer.ERIC SYKES
1923 - 2012
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar