onsdag 25 juli 2012

DVD: Cop Killer

COP KILLER (Twentieth Century Fox)
Avdelningen för konstiga svenska filmtitlar: Hur fan tänkte Fox Sverige här? COP KILLER står det med stora bokstäver på omslaget. Med små, små bokstäver på baksidan hittar vi originaltiteln. STREET KINGS 2: MOTOR CITY.
Kommer ni ihåg STREET KINGS? Klart ni gör! Det var den där stenhårda snutfilmen med Keanu Reeves. Den där han använder en telefonkatalog som tillhygge. STREET KINGS kom 2008 och gick på bio i Sverige. Under titeln STREET KINGS. Det fick den även heta när den senare släpptes på DVD. Så varför i hela världen har man döpt om den här uppföljaren till COP KILLER?
... Kanske därför att det inte är en uppföljare. Chris Fishers film må heta STREET KINGS 2, men storyn har ingenting med den första filmen att göra. Det här är en helt orelaterad historia, den utspelar sig i en helt annan stad (Detroit, förstås - Motor City), och handlar om helt andra människor. Dock är det fortfarande en hård film om korrumperade snutar.
Ray Liotta är snuten Marty Kingston, som i en prolog blir skjuten i benet under ett tillslag. En tid senare börjar de poliser som var inblandade i tillslaget att mördas en efter en. Den nu haltande veteranen Marty paras ihop med den spände gröngölingen Dan Sullivan (Shawn Hatosy) sätts på fallet. Marty representerar det gamla; han har en revolver och är traditionell, medan spolingen Dan kör fräsig bil och skjuter med en frän picka. Fast de har båda två fru och hus. Marty har en son, medan Dans fru är gravid.
Dock dröjer det inte länge innan vi konstaterar att mördaren faktiskt är ... Marty. Jag tyckte att denna vändning i storyn kom överraskande tidigt. Inom en kvart-tjugo minuter eller så. Det är därför jag avslöjar det här. Marty lyckas sätta dit en kille för morden, fallet läggs ner. Fast Dan kan inte släppa det. Det är något som inte stämmer. Och eftersom allt pekar på Marty, blir tillvaron farlig.
COP KILLER är producerad av 20th Century Fox Home Entertainment. Detta är alltså en direkt-på-DVD-film gjord med förhållandevis låg budget. Men det är en okej liten film. Den är underhållande, hyfsat intressant, och Ray Liotta gillar vi ju.
Jag tycker här att det passar bra att jämföra med alla våra svenska polisfilmer. COP KILLER är i princip en motsvarighet till alla dessa massproducerade TV-filmer om Beck och Wallander och allt vad de heter. Gjord på ungefär samma sätt, troligen med ungefär samma budget. Snabbt, billigt, och ut med resultatet i DVD-butikerna och sänd på TV. Skillnaden är att COP KILLER och liknande amerikanska filmer ju är så väldigt mycket bättre. Filmiskt sett bjuds vi inte på några större extravaganser, men COP KILLER är ändå snyggare och mer kompetent än de svenska motsvarigheterna. Det är bättre driv i filmen. Bättre regi. Bättre skådespelarinsatser. Bättre klippning. Bättre action. Bättre musik.
Och ändå är COP KILLER inget speciellt. Filmen känns mest som ett långt, extra våldsamt avsnitt av en TV-deckare.
Det står förresten "unrated" på omslaget - men man ska inte förvänta sig en exceptionellt blodig och rå film.0 kommentarer:

Skicka en kommentar