fredag 20 juli 2012

DVD: Casa de mi Padre

CASA DE MI PADRE (Noble Entertainment)
Egentligen är själva prylen med Matt Piedmonts CASA DE MI PADRE roligare än den egentliga filmen. Manusförfattaren Andrew Steele - eller vem det nu var - fick en fånig idé. Kanske hade han krökat till det, vad vet jag. Gör en parodi på mexikanska B-filmer, såpoperor och westerns! På spanska! Inte nog med att folket bakom filmen lyckats genomföra det här. Spela in filmen. Anlita Jim Hensons bolag för att tillverka medvetet dåliga dummies och dockor. Hyra in en rad kända skådisar - som alla pratar spanska. Nej, filmen gick dessutom upp på bio i USA! Det känns nästan som om det är det som är skämtet.
... Fast jag tycker att filmen är rolig. Jag förstår att den släpps direkt på DVD i Sverige - många lär sitta och klia sig i huvudet och undra vad det är de har hyrt. Jag kan väl dock inte påstå att jag sett så värst mycket mexikansk film. Det är några brottarfilmer. En handfull B-filmer. Och ett par arthouserullar. Mexikanska såpor har jag inte sett alls.
Will Ferrell (som tränade spanska i en månad) spelar den korkade fårfarmaren Armando, vars bror Raul  (Diego Luna) en dag återvänder hem till gården tillsammans med sin nya, raffiga fästmö (Genesis Rodriguez från MAN ON A LEDGE). Raul har dock gått och lierat sig med den slemme gangstern och knarkkungen Onza (Gael García Bernal), som är så ond att han röker två cigariller samtidigt. Den snälle Armando faller från broderns fästmö, och när gårdens framtid hotas, är det Armando som måste bekämpa alla bovar och banditer.
CASA DE MI PADRE är gjord för att se ut som en gammal mexikansk film. En sliten rulle, dessutom. Lätt urtvättade färger, ibland lite repig. Och det ser billigt ut. Antagligen var det hur dyrt som helst att få filmen att se billig ut. Den kostade förvisso "bara" sex miljoner dollar, vilket är väldigt billigt i USA, men de filmer som parodieras kostade bara en bråkdel av detta.
När rollfigurerna rider på hästar och vi får se dem i närbild, är det låtsashästar de sitter på. Ibland agerar de mot väldigt uppenbara kulisser. Handlingen är melodramatisk, ibland högtravande. Actionscenerna är blodiga. Här och var brister man ut i sång, parodier på mexikanska schlagers med konstiga texter.
Jag kan inte spanska och har ingen som helst aning om hur pass övertygande Will Ferrell är som spansktalande - men i mina öron låter han flytande.
Efter eftertexterna dyker Dan Haggerty upp och gör reklam för cigarretter.
Jag tycker att CASA DE MI PADRE är skitrolig. I synnerhet till en öl mitt i natten.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar