tisdag 19 juni 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Susan Tyrrell

Jag hoppade onekligen till en aning när jag alldeles nyss läste att Susan Tyrrell gått hädan, endast 67 år gammal. Nyligen läste jag några recensioner av Richard Elfmans bisarra kultfilm FORBIDDEN ZONE från 1982, eftersom den tydligen släppts på nytt i utlandet, och Tyrrell har en stor roll i denna.
... Och bisarr är ett ord som sammanfattar denna ... bisarra skådespelerska. Tyrrell koncentrerade sig på att spela groteska figurer. Ofta horor, ofta galningar. Vi kommer främst ihåg henne från till exempel John Waters CRY-BABY; kombinationen Waters och Tyrrell var förstås perfekt, och hon såg till att ANGEL och uppföljaren ANGEL 2: HÄMNDEN blev än mer sleazy, och vem kan väl glömma henne i NIGHT WARNING (även känd som BUTCHER BAKER NIGHTMARE MAKER), en skräckfilm med Bo Svenson som förbjöds i England under video nasty-eran.
Susan Tyrell Oscarnominerades faktiskt 1972 för sin insats i John Hustons FAT CITY. Hon var med i originalversionen av THE KILLER INSIDE ME med Stacy Keach och i ÖAR I STRÖMMEN. 1977 syntes hon i ANDY WARHOLS BAD. Minsann om hon inte också medverkade i Paul Verhoevens FLESH+BLOOD (som tydligen hette, öh, DEN VILDE KRIGAREN i Sverige).
Förutom en lång rad filmroller, dök Tyrrell ofta upp i TV-serier och vi kunde se henne i BARETTA, KOJAK, STARSKY & HUTCH, TRACYS HÄMND och många andra. Hon agerade berättarröst i Ralph Bakshis animerade WIZARDS, som kom 1977, och Bakshi återanvände henne 1983 i FIRE AND ICE, i vilken hon gjorde en av figurernas röster.
Susan Tyrrell var verksam in i det sista med roller även nu i år. Hon led av något som heter trombocytemi; en benmärgssjukdom, som slutligen fällde henne.

SUSAN TYRRELL
1945 - 2012
R.I.P.

1 kommentarer:

Jimmy Wallin sa...

Skumt samamnträffadne, jag såg om Cry Baby för bara några dagar sedan och funderade på vad hon gör nu för tiden.

Skicka en kommentar