onsdag 20 juni 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Richard Lynch

Åh, herregud. Jösses. Vad är det som händer? Igår skrev jag en dödsruna över kultskådisen Susan Tyrrell - och idag läser jag att en av mina favoritskådisar har hittats död - i skrivande stund är dödsorsak okänd.
Richard Lynch.
En av våra absoluta favoritskurkar på film. Vilken fantastisk snubbe!
Lynch var mest känd för sitt besynnerliga, ärriga ansikte. Anledningen till att han såg ut så beror på att han lyckades tända fyr på sitt nylle under en LSD-tripp 1967! Hur nu det gick till ... Jag gissar att han plötsligt fick an "bra idé". Men dessa brända drag ledde till en strålande film- och TV-karriär. Kanske inte som förste älskare i blockbusters, men väl som den slemme i B-filmer.
1973 debuterade han på vita duken i filmen FÅGELSKRÄMMAN; en film med Gene Hackman och Al Pacino jag såg på Landskrona Filmstudio när jag gick på mellanstadiet, och som jag inte sett om sedan dess. Det borde jag kanske göra, jag inbillar mig att den är bra. Efter denna debut var det ingen hejd på det. Sammanlagt 160 roller han det bli.
Han lydde Gud i Larry Cohens GOD TOLD ME TO, han mötte David Carradine och Claudia Jennings i DEATHSPORT (nu är de borta alla tre), han medverkade i både BATTLESTAR GALACTICA (den riktiga versionen) och BUCK ROGERS.
Det grymma svärdet!
1982 hade en av hans mest klassiska filmer biopremiär, en film jag skrivit om flera gånger tidigare: DET GRYMMA SVÄRDET. Albert Pyuns rafflande sword & sorcery-epos. 1985 var han grym i Ruggero Deodatos CUT AND RUN, och samma år gjorde han en av sina bästa filmer - då var han en le och rälig ryss som fick för sig att invadera USA. Endast Chuck Norris kunde stoppa honom. Filmen är förstås INVASION U.S.A., en fantastisk film! 1987 återförenades Lynch med Deodato och det var dags för ännu ett sword & sorcery-raffel: THE BARBARIANS. En knasig film som enligt IMDb hette SLAVENS HÄMND i Sverige. Märklig. Var hette den detta? Dessutom handlar filmen om två killar; The Barbarian Brothers!
Invasion U.S.A.!
På 1990-talet kunde man se Richard Lynch i Full Moon-filmer som TRANCERS II och PUPPET MASTER III: TOULON'S REVENGE; den bästa PUPPET MASTER-filmen. Han gjorde film för PM Entertainment, som MAXIMUM FORCE, han medverkade i den Brian Yuzna-producerade antologifilmen NECRONOMICON, och han var illasinnad i SCANNER COP.
Under senare år har vi sett honom i Rob Zombies remake av HALLOWEEN, han hade en liten, liten roll i usla - men tydligen populära - LAID TO REST, och i CHROME ANGELS mötte han Frida Farrell; Malmös stolthet på actionfronten.
... Jag skulle kunna fortsätta att rabbla titlar i en evighet, men jag avstår. Nu är Richard Lynch död. Låt oss tillägna midsommarhelgen hans minne.

RICHARD LYNCH
1936 - 2012
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar