torsdag 7 juni 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Ray Bradbury

Sverige och science fiction - och då främst science fiction-film är ingen vanlig kombination. När det gäller den sistnämnda kombinationen, är den första film jag kommer att tänka på SAVANNEN. En TV-film från 1983 i regi av Tord Pååg och med Börje Ahlstedt, Bibi Andersson, Ingvar Hirdvall och Erland Josephsson i huvudrollerna. Jag har inte sett SAVANNEN sedan den sändes, men jag har för mig att den gjorde ganska stort intryck på mig. Då, 1983, hade jag inte sett någon annan filmatisering av berätelsen och nej, jag hade inte läst novellen som finns i boken "Den illustrerade mannen".
Författaren var förstås Ray Bradbury - en man som nu har dött, 91 år gammal. Han var verkligen seg, den karln. Jag gissade att han skulle passera de hundra.

Redan 1938 började Bradbury att publicera noveller i science fiction-fanzines, och ett par år senare; 1941, sålde han sin första novell till en "riktig" tidning; pulpmagasinet Super Science Stories. Kort därpå kunde han försörja sig på sitt författande och koncentrerade sig främst på noveller. Novellsamlingarna är otaliga och den första jag själv köpte, var "R is for Rocket" i den utgåva vars omslag hittas härintill. Det här var under min mest fanatiska SF-period, då jag även var väldigt aktiv inom svensk SF-fandom.
Ray Bradburys mest kända verk är nog "The Martian Chronicles" och "Fahrenheit 451". Den sistnämnda blev ju en berömd film av Francois Truffaut, men mängder av Bradburyhistorier har filmatiserats. En handfull filmatiserades för klassiska ALFRED HITCHCOCK PRESENTS på 1950-talet, och 1985-1992 kunde vi se TV-serien I FANTASINS GRÄNSLAND, som i original hette THE RAY BRADBURY THEATER och som presenterades av Bradbury själv.
På 50-talet producerade legendariska EC Comics serieversioner av ett par Bradburynoveller som publicerades i Weird Science. Till en början gjordes dessa serier utan att William Gaines och hans redaktörer skaffat rättigheterna. Bradbury läste dessa serietidningar, såg mellan fingrarna, skrev ett snällt brev till förlaget i vilket han försynt skrev att han förstod att det var ett misstag, och allt löste sig till det bättre.
Men nu har alltså Ray Bradbury köpt en enkel biljett till stjärnorna. He will be missed.


RAY BRADBURY
1920 - 2012
R.I.P. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar