onsdag 27 juni 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Nora Ephron

Nora Ephron har 71 år gammal gått och dött i en blodsjukdom. Det spelar ingen roll att hennes filmografi är lite väl ojämn - Ephron skrev manuset till NÄR HARRY TRÄFFADE SALLY. Det förlåter allt.
Nora Ephron, som hade ett överbett av episka proportioner, började sin karriär som journalist i New York på 1960-talet, och rönte snart framgångar med sina essäer - jag har inte läst några av dessa, men de ska till stor del handla om sex och mat i New York; teman vi känner igen från hennes romantiska komedier, ofta placerade i just New York. Hon började skriva manus för TV på på 1970-talet och 1983 debuterade hon som manusförfattare för biofilm. Hon Oscarsnominerades för debuten SILKWOOD. Bland övriga filmer finns en del rullar som mer eller mindre är helt bortglömda - eller direkt dåliga. Vem har så mycket att säga om MAFFIAPRINSESSAN, HUR JAG LÄRDE EN FBI-AGENT DANSA MARENGO (som hette MY BLUE HEAVEN i original - vem fan kom på den svenska titeln?!), JULNÖTTER och den rätt ruttna MICHAEL med John Travolta som ängel.
Men så har vi ju den av så många älskade SÖMNLÖS I SEATTLE, som jag själv inte såg förrän långt senare vid en TV-visning och jag blev aningen besviken. Däremot gillade jag DU HAR MAIL, som många tyckte var lite för smörig. Ephrons sista film blev den trevliga men ojämna JULIE & JULIA från 2009, som hon även regisserade - hon hann regissera åtta filmer sammanlagt.
... Och så har vi så NÄR HARRY TRÄFFADE SALLY med Billy Crystal och Meg Ryan, och som Rob Reiner regisserade 1989. Den genom tiderna bästa romantiska komedin - och en av de roligaste komedierna rent allmänt. Det här är ju så mycket mer än en romantisk komedi - filmen säger väldigt mycket om hur människor, och då främst män, fungerar. Dialogen är full av sanningar jag känner igen mig i. Om yngre generationer fortfarande känner igen sig i filmen har jag ingen aning om, men dialogen är extremt smart och träffande, och baserad på intervjuer med en väldig massa människor. NÄR HARRY TRÄFFADE SALLY är förstås full av klassiska scener och filmer blir inte sämre av de idylliska och romantiska New York-miljöerna.

NORA EPHRON
1941 - 2012
R.I.P.

1 kommentarer:

Pidde Andersson sa...

Kommentar från Micke Lindström:

My Blue Heaven är skitkul – Steve Martin är underbar – se om den.

Skicka en kommentar