fredag 22 juni 2012

Midsommarafton ... 1995

Ett par dagar innan midsommarafton 1995. Jag satt på ett kontor i Lund och jobbade med ett nummer av Magasin Defekt. Plötsligt ringde telefonen. Det var en tjej från Expressen. Och ville att jag snabbt skulle skriva en specialtext just till midsommarafton. Lista de bästa filmerna att de denna högtidsdag. Jaha, undrade jag, filmer som är videoaktuella just nu? Eller vad som helst? Det spelade ingen roll. Bara det var filmer som passade på midsommarafton.
Här nedan återfinns texten som publicerades. Ärligt talat förstår jag inte att de faktiskt tryckte detta. Läste de inte texten? Förstod de inte att jag och några kompisar satte oss på en krog, hinkade öl och slängde ur oss titlar medan vi skrattade och slog oss på knäna? Ja, jösses.
Glad midsommar på er. Så här såg det ut i Expressen den 23 juni 1995:

Fira midsommar med videon

Midsommarafton. Inte en enda film har premiär.

Tragiskt, men sant.

Men Expressen Fredag har räddningen för filmsugna, festskygga personer.

Stanna hemma. Hyr en hög videofilmer. Här är listan på de bästa filmerna du kan se just ikväll.

"47:an Löken"

Svensk militärkomedi på neandertalstadiet i "regi" av Ragnar "Åsa-Nisse" Frisk. Denna film kräfva drycker.

"Blankman"

Släpptes alldeles nyligen av Egmont. Damon Wayans spelar en svart superhjälte iförd underkläder. Kunde ha varit bra, men är extremt tramsig. Uppskattas säkert bäst en midsommarnatt.

"Breeders"

Tim Kincaid heter en skräck- och actionregissör som får Ed Wood att framstå som Ingmar Bergman. Rymdmonsterfilmen "Breeders" är en av grundpelarna i hans filmografi. Oerhört fånig och bra!

Danska lustspel

Självklart aldrig fel. Sitter faster Gunlög bredvid dig i soffan välj något med Dirch Passer. I annat fall väljer du en "Sängkants"-film, eller - om du vill göra vågen - en "Tecken"-film.

"Eraserhead"

Perfekt om du är ordentligt nitad, eller om du har intagit annat än snaps och öl. Woah-oh, liksom.

"Pang i rutan"

Bättre känd under sin originaltitel "Amazon women on the moon". Detta är den amerikanska prototypen för "En himla massa program". Ojämn, men bitvis kul, i synnerhet "Bullshit or not" med Henry Silva. Jack the Ripper avslöjas som Loch Ness-odjuret.

Jerry Lewis-filmer

Tja, går han hem i Frankrike, går han säkert hem vid det här tillfället också.

"Nu blåser vi snuten"

Biljaktsfilmer är aldrig fel. och detta är ju den främsta. Passar bra vid alla tillfällen.

"Police story"

Jackie Chan är inte heller helt fel, och just den här filmen tillhör hans bästa. Säkert skadligt upphetsande enligt Hemsk & Ola.

"Tre svenskor i Tyrolen"

Alla filmer med "Tyrolen" eller "Byxor" i titeln är att rekommendera en midsommarafton. Den här skiljer sig från mängden, då den innehåller världens bästa diskolåt, vars text går "Hey! Hey! Hey" ... Och så klättras det på stegar.

"Truck Turner"

Stenhård blaxploitationrulle, i vilken Isaac Hayes bankar skiten ur folk till väldigt funky music. "Shaft in Africa" eller "Slaughters big rip-off" går också bra.

... om inget av ovannämnda duger, väljer man lämpligen en Elvis-film gjord efter 1963.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar