tisdag 19 juni 2012

DVD: Special Forces

SPECIAL FORCES (Noble Entertainment)
Nu blir det franskt här på TOPPRAFFEL!. Igen. Jag skriver ju numera om en farlig massa franska filmer som går upp på bio. Fast den här gången handlar det om en film från 2010 som släpps direkt på DVD. FORCES SPÉCIALES, som för säkerhets skull fått en engelsk titel i Sverige.
Det här är ännu en sådan där stor, påkostad, våldsam actionfilm fransmännen producerar rätt många av, men som sällan biovisas utanför sitt hemland. SPECIAL FORCES, som regisserats av Stéphane Rybojad, ser ut som en Hollywoodfilm. Den inte bara ser ut som en sådan, manuset skulle också kunna vara hämtat från USA. Samma typ av rollfigurer, samma typ av repliker. Fast de pratar franska.
Tyskan Diane Kruger spelar fransyskan Elsa Casanova (Casanova?!), som för säkerhets skull oftast pratar engelska. Hon är en idealistisk journalist som befinner sig i Afghanistan, där hon skriver reportage om en grym, kvinnomisshandlande taliban. Efter att ha intervjuat en utsatt kvinna, kidnappas Elsa och hålls som gisslan.
Franska politiker och officerare har möte. De ser en videofilm där Elsa plågas av talibanerna. "That's no way to treat an American!" säger de inte, utan "Så får ingen behandla en fransyska" - så Tchéky Karyo samlar ihop de hårdaste elitsoldater som går att uppbringa för att hämta hem Elsa. Det är Djimon Hounsou från BLOOD DIAMOND och GLADIATOR, och som är den här filmens samproducent. Det är en kille som ser ut som Kim Bodnia och som är rå och stenhård, och vars flickvän är gravid. Det är en kille som kallas Tic-Tac och som visst är en spexare och som gör trummaskinsljud med munnen när han spränger saker i luften. En snubbe är extremt våghalsig krypskytt. Ja, och så är de ett par till.
De beger sig till farozonen, störtar in i talibanlägret, skjuter ner kopiöst många talibaner, får med sig Elsa - men på väg hem missar de helikoptern och blir strandsatta i ödemarken. Var det Murdoch som låg bakom operationen? Och får att göra det hela ännu värre, förföljs de av horder av talibaner. SPECIAL FORCES förvandlas till en variant av THE GREY - fast med vargarna utbytta mot skäggiga män. Hjältarna svälter, är trötta, och de börjar att decimeras.
Jag kommer osökt att tänka på HAMILTON: I NATIONENS INTRESSE. En annan icke-amerikan på hårt uppdrag i varmare länder. HAMILTON var uppenbart inspirerad av Bournefilmerna när det gäller actionscenerna, men i övrigt känns den bara som ännu ett visset och stelt TV-drama. I det här franska krigsrafflet går man hela vägen i sin imitation av amerikansk actionfilm. Och det är ju inget fel i det. Rybojad verkar mest intresserad av att det ska se tufft ut. Filmen är betydligt våldsammare och mer skjutglad än HAMILTON, och när hjältarna röjer loss och pangar towelheads så att blodet stänker, kompas de av hårdrocksriff. Fienden kan tack och lov inte sikta. Även om hjältarna står helt oskyddade (och fäller kommentarer som "Jag älskar mitt jobb!"), missar fiendens kulor dem. Über-talibanen är ondare än ondast, skjuter sina egna män, har för mycket kajal, och vill av någon anledning helst prata engelska med sina landsmän.
När hjältarna mot slutet börjar stryka med, gör de så på heroiska sätt. En kille dör slowmotiondöden till smäktande stråkar. Jag skrattade högt. Jag skrattade rätt ofta under filmens gång. Men annars är den här filmen ganska tråkig. Storyn är ointressant, rollfigurerna är med vissa undantag inte så kul, och det blir segt när de vandrar genom ödemarken för att hitta tillbaka. Filmens andra hälft varat en evighet.
DVD:n innehåller inget som helst extramaterial.0 kommentarer:

Skicka en kommentar