lördag 23 juni 2012

DVD: El Narco

EL NARCO (Scanbox)
Men kära nån. Varför, o varför? Varför gör man en gangsterfilm som är nästan två och en halv timme lång? Dessutom en lätt komisk gangsterfilm?
Jag trodde först att det var feltryck på DVD-omslaget. Det är väl ingen som gör (jag citerar:) "svart komedi blandat med ultravåldsam action i samma stil som Gudfadern, Scarface och Machete" som varar en bra bit över två timmar? Okej, GUDFADERN och SCARFACE är långa filmer, men annars?
Det var inte feltryck. Och jag gjorde faktiskt så här: jag såg en timme på EL NARCO (som heter EL INFIERNO i original). Sedan stängde jag av, gjorde annat, och såg en annan film. När jag sedan återupptog tittandet på EL NARCO, hade jag en normallång film framför mig. Smart, va? Och nej, då när jag först började titta på filmen, grabbade den inte tag i mig tillräckligt för att jag skulle orka se hela i ett svep.
EL NARCO är en mexikansk film i regi av Luis Estrada. Damián Alcázar innehar huvudrollen som den mustaschprydde Benny - El Benny kallad - som när filmen börjar slängts ut från USA efter ett par decennier och tvingas återvända till sin hemby San Miguel. San Miguel skildras som helvetet på Jorden, ett hett, stinkande och fattigt anus befolkat av horor och korrumperade poliser. Jo, det brukar ju se ut så i filmer om Mexiko. Jag har aldrig varit där, jag vet inte om det faktiskt ser ut och går till så i verkligheten. Även om de ju har extremt hög brottsstatistik.
El Benny är snäll och kanske lite naiv, och snart träffar han sin gamle bekant El Cochiloco (Joaquín Cosio) som gått och blivit gangster. Beväpnad, iförd cowboyhatt och mustasch går El Cochiloco omkring med sina två hantlangare - men han är en glad och jovialisk kille, El Cochiloco. Han drar sig inte för att döda, men han är lika munter för det. Och han jobbar för den mäktige Don José Reyes (Ernest Gómez Cruz, som ser ut precis som generalen i DET VILDA GÄNGET), som lever flott och ägnar sig att knarkhandel - och som ligger i en blodig fejd med sin bror, rivalen Pancho. Fast han är allt lite hunsad av sin fru, den där Don José. En mordisk toffelhjälte.
El Benny behöver pengar och till slut ser han ingen annan utväg än att liera sig med Reyes. Efter att först ha blivit illamående av alla våldsamheter, utvecklas El Benny till en fullfjädrad gangster. Han knarkar, vänslas med damer och torterar och tar livet av folk. Och som den här filmtraditionen bjuder, lär det väl gå åt helvete förr eller senare.
För att kallas komedi, är EL NARCO inte speciellt rolig. En del av rollfigurerna är rätt lustiga - men det är som att stoppa in fåniga, svettiga tjockisar med mustasch i ett i övrigt tungt och allvarligt drama, och tro att det blir mer lättsamt och skojigt då. De utlovade ultravåldsamma scenerna är förhållandevis ultravåldsamma. Händer sågas av med motorsåg, öron och fingrar skärs av, och otaliga olyckliga blir skjutna i huvudet på nära håll. Blodet sprutar.
Det här är en väldigt kompetent gjord film, den ser ut som en hyfsat påkostad amerikansk film, och det är en ganska bra film. Men - den är alldeles, alldeles för lång. Det finns ingen som helst orsak till att den ska vara så länge som den gör. Filmen trampar vatten alldeles för ofta. Mot slutet börjar den dessutom bli aningen förvirrad och jag undrar vem som dödar vem och vilka de var, och vart vissa tog vägen.
  

0 kommentarer:

Skicka en kommentar