tisdag 8 maj 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: George Murdock

George Murdock var ännu en av de där amerikanska karaktärsskådespelarna vars ansikte vi alla känner igen, men som vi inte riktigt kan placera. I Murdocks fall beror det kanske på att han medverkade i precis alla amerikanska TV-serier som gjorts. Eller bra många.
1961 gjorde han sin första TV-roll, i ett avsnitt av SHANNON. Därefter rullade det på: DE OMUTBARA, PRÄRIE (det vill säga RAWHIDE), TENNISSPIONERNA (det vill säga I SPY), THE WILD WILD WEST, TARZAN, NIGHT GALLERY, BRÖDERNA CARTWRIGHT, HAWAII FEM-0, IRONSIDE, THE SIX MILLION DOLLAR MAN, KRUTRÖK, MCCLOUD, DEN OSYNLIGE MANNEN, LILLA HUSET PÅ PRÄRIEN, ROCKFORD TAR ÖVER ... Äh, jag orkar inte nämna fler. Och då har jag ändå bara nämnt en bråkdel.

Mest känd var Murdock antagligen som dr Salik i BATTLESTAR GALACTICA; den ursprungliga serien från 1978, alltså. Science fiction-fans minns honom även från långfilmen STAR TREK V - DEN YTTERSTA GRÄNSEN.

Förutom alla dessa hundratals TV-serier och TV-filmer, blev det även ett litet gäng långfilmer för George Murdock. Han var till exempel med i både JORDBÄVNINGEN och NU FIGHTAS VI IGEN. Ett riktigt toppraffel är kultklassikern DET GRYMMA SVÄRDET - och minsann om han inte var med i FIREPOWER med Gary Daniels (lustigt nog fyller Daniels år just idag när jag skriver detta).
Så sent som förra året medverkade Murdock i TV-serien TORCHWOOD. Men nu har han dött, 81 år gammal.

GEORGE MURDOCK
1930 - 2012
R.I.P.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar