fredag 18 maj 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Ernie Chan

Oj. Jösses. Det är inte längesedan jag skrev om den filippinske serietecknaren Tony DeZuñiga som gått och dött. Och nu har även hans serietecknande landsman Ernie Chan satt tofflorna.
För en del är Chan mer bekant unde namnet Ernie Chua; jag själv brukar ofta referera till honom som Chua - och när jag växte upp tyckte jag att detta var lite förvirrande. Handlade det om två olika personer? Som tecknade likadant? Men det visar sig att när Ernie Chan 1970 emigrerade till USA hade man råkade skriva fel i hans papper! Av misstag blev det "Chua" - hur nu det gick till.
Ernie Chans karriär liknar Tony DeZuñigas. Han tecknade eller tuschade - eller både och - för samma förlag och samma typ av tidningar. Jag jobbade ibland till och med med samma serier. Främst är Chan känd för Conan - Barbaren. Ofta lyfte hans tusch John Buscemas skisser. Och minsann om han inte också tecknade en handfull avsnitt av Jonah Hex!
Förutom dessa titlar, levererade han mängder av material till alla de där skräcktidningarna som så många filippiner arbetade för, men han klämde även in Läderlappen, Stålmannen, Kamandi och mängder av annat.
Ernie Chan var en synnerligen kompetent tecknare som hade förmågan att lyfta de serier han arbetade med.

ERNIE CHAN
1940 - 2012
R.I.P. 


0 kommentarer:

Skicka en kommentar