torsdag 24 maj 2012

DVD: Wrong Turn 4: Bloody Beginnings

WRONG TURN 4: BLOODY BEGINNINGS (Twentieth Century Fox)

Jag håller på att beta av en del filmer jag haft liggande ett bra tag utan att lyckas se dem. Att jag inte sett WRONG TURN 4 förrän nu är obegripligt; sådant här brukar jag se på en gång, men jag hade visst bara sorterat in den på hyllan och glömt bort den.

WRONG TURN 4: BLOODY BEGINNINGS. Den tredje direkt-på-DVD-uppföljaren till biofilmen WRONG TURN som kom 2003. Fast i Sverige hamnade förstås även denna första film direkt i videobutikerna. Ettan, det var den där i vilken ett gäng unga vuxna körde fel och hittade en stuga i skogen och slaktades och åts upp av de inavlade, vanställda kannibalerna som bodde där. Tvåan, det var den där man skulle spela in något slags dokusåpa i skogen och alla inblandade slaktades och åts upp av de inavlade, vanställda kannibalerna. I trean körde en busslast straffångar vilse i skogen och minsann om de inte slaktades och åts upp av de inavlade, vanställda kannibalerna.

I den senaste filmen är det tänkt att vi ska få veta var den här mordiska kannibalfamiljen kommer ifrån. Men det blir inte så mycket bevänt med detta. Filmen, som liksom WRONG TURN 3 regisserats av Declan O'Brien, börjar år 1974. I en prolog får vi se de unga kannibalerna sitta inspärrade i ett mentalsjukhus. Men de lyckas dyrka upp celldörren och döda alla som jobbar där. Därefter hoppar vi till 2003, alltså samma år den första filmen kom. Nu introduceras vi för filmens blivande offer; ett gäng unga vuxna. Det första vi ser dem göra, är att ha en sexorgie. Gänget innehåller bland annat ett lesbiskt par för att göra det hela mer spicy i sann exploitationanda. Bra jobbat.

Det här gänget ska bege sig ut på en snöskotertur, men det går inte så bra. De väljer nämligen fel väg i det vintriga ödelandskapet. Och plötsligt blåser det upp till snöstorm. Vad göra? De får syn på siluetten av en stor byggnad. Mentalsjukhuset! Så bra, de är räddade.

De tar sig in i kåken och verkar inte tycka att det är speciellt konstigt att det står ett övergivet mentalsjukhus mitt ute i ingenstans. De hittar foton på patienter som suttit där och gamla journaler, och trots att de tycker att det är skrämmande, beslutar de sig för att festa till det, ha sex, och sova över tills stormen bedarrat.

Men ... De är förstås inte ensamma i byggnaden. Nädå. Snart kommer kannibalerna traskande och gör livet surt för våra olycksaliga huvudpersoner. En i taget dödas de på de grövsta sätt. Kannibalerna har visst bott där i 29 år. Har ingen undrat vad man haft för sig i kåken sedan '74?

Precis som fallet var med del tre, har WRONG TURN 4: BLOODY BEGINNINGS fått rätt kass kritik i USA. Men jag tyckte att trean var kul - och det tycker jag att den här fjärde filmen också är. De här filmerna är basic på ett väldigt sympatiskt sätt. De försöker inte krångla till det. De försöker inte vara hippa och trendiga, eller utge sig för något de inte är; de är inte allegorier, de har inga budskap, och de snålar inte med blodet. Det handlar om traditionell splatterfilm för fans som gillar sådant här. Tosingar med besynnerliga utseenden slaktar folk på kreativa sätt. C'est tout. Varken mer eller mindre.

Jag har inte hittat några uppgifter om vad filmen, som sköts på nitton dagar, har för budget. Men även om den inte varit stor, och även om det är en direkt-på-DVD-film, så är det trots allt Twentieth Century Fox som ligger bakom produktionen. Således är hantverket gott, filmen ser inte ut som ännu en av de där halvamatörfilmena som översvämmar marknaden, och jämfört med de flesta filmer som görs i Sverige, ser den ut som en biofilm.

En del av morden är fantastiska. En doktor i prologen blir drawn and quartered; hans armar och ben far all världens väg. En tösabit får taggtråd virad runt halsen och hissas upp mot taket tills huvudet trillar av. Folk mördas med borrmaskin och snöskoter. Bäst är en stackare som i en lång och utdragen scen äts upp levande under en spontan fondueafton.

Jag hade inte tråkigt alls när jag såg den här filmen. WRONG TURN 5 är under inspelning.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar