lördag 26 maj 2012

DVD: 077 Bob Fleming: Vår man i Casablanca


077 BOB FLEMING: VÅR MAN I CASABLANCA (Njutafilms)


Det känns onekligen ganska märkligt att se Antonio Margheritis italienska agentraffel 077 BOB FLEMING: VÅR MAN I CASABLANCA från 1966 kort efter att ha sett om de två franska OSS 117-filmerna; alltså de nya parodierna med Jean Dujardin. Det är nämligen ingen större skillnad - mer än att Margheritis film inte är en parodi, utan en "riktig" agentfilm.

... Fast jag kan ju inte påstå att det hela är på allvar. Det här är nämligen en fullkomligt flängd film - i ordets bästa bemärkelse. 

Det är något visst med italienska James Bond-kopior från 60-talet. Alltid billigare än originalet - och oftast betydligt mer vansinnigt. Mer av allt - för en tiondel av en Bondfilms budget. Eller ännu billigare. En del av de här gamla filmerna är lite småtrista - medan andra är makalöst underhållande. VÅR MAN I CASABLANCA tillhör de sistnämnda.

Richard Harrison är en av alla de där amerikanska muskelmännen som anlände till Rom i början av 60-talet för att främst medverka i peplums; svärd- och sandalfilmer. Det blev en hel del gladiator- och piratfilmer för Harrison, men även ett par westerns. Dock är denne skådespelare mest känd och beryktad för de otaliga Godfrey Ho-producerade ninjafilmer han medverkade i på 80-talet. Ja, ni minns väl hur det gick till. Harrison kom till Hongkong för att göra en eller ett par filmer, men herr Ho klippte in Harrisons scener i en väldig massa andra filmer. Det finns åtminstone tjugo ninjafilmer med Richard Harrison ...

I VÅR MAN I CASABLANCA är Harrison Bob Fleming. Han försågs alltså med James Bond-skaparen Ian Flemings efternamn. Fast tydligen kom de inte på ett bättre förnamn än Bob. Och för att likna agent 007 ännu mer, fick han bli agent 077 från CIA. 

Vad handlar då det hela om? Tja, det vet jag inte riktigt. Det här är en sådan där film där man glömmer handlingen medan man tittar. Men det är något om att det uppfunnits en ny sorts energi som kommer att göra all annan bränsle överflödig. Fleming går under cover som forskare och beger sig till Casablanca. Jag hade dock gissat på franska Rivieran. Alla miljöer ser ut att höra hemma i södra Frankrike. Men det figurerar mystiska män i Fez, filmen har Casablanca i titeln - och det hela är inspelat i Marocko, så nog är det Casablanca, alltid.

Bob Fleming är ingen större personlighet. Rättare sagt, han besitter ingen personlighet alls. Han är bara en storvuxen, stilig, blond, amerikansk hjälte som iförd kostym råkar ut för toppraffel följt av toppraffel. Det är gasen i botten från början till slut. Fleming hamnar i trubbel hela tiden, det är fajting, action, och hångel med galanta damer. Plötsligt brister alla ut i ett sanslöst barslagsmål modell vilda västern. Filmmusiken är genomgående svängig, det handlar självklart om italiensk partymusik av bästa märke, med la-la-la-sång och grejor. Bland övriga medverkande hittar vi Janine Reynaud, känd från till exempel Jess Francos NECRONOMICON, KISS ME MONSTER och SADISTEROTICA.

VÅR MAN I CASABLANCA är den andra filmen om Bob Fleming - och den första jag sett. Jag kollar upp filmserien och konstaterar överraskat att de två andra filmerna redan släppts på DVD i Sverige - det hade jag ingen aning om. Kanske missade jag pressutskicken. Den första kom 1965 och heter VÅR MAN I BEIRUT, medan den tredje, som kom 1966, går under originaltiteln FURIA A MARRAKECH. Här har Stephen Forsyth tagit över huvudrollen. Enligt IMDb heter han nu Bob Flemming - med två M - men enligt den svenska DVD:n heter han Bob Dixon ... Men för att göra det hela ännu mer komplicerat, finns det ytterligare filmer om agent 077. Ken Clark spelade Dick Malloy, agent 077, i ett par italienska filmer från samma tid, Brett Halsey var George Farrell, agent 077, medan Luis Dávila var Mike Murphy, agent 077. Vidare döptes andra filmer och andra filmagenter om till 077 på en del marknader. Agent 069, som var hjälten i Jess Francos LA MUERTE SILBA UN BLUES blev agent 077 i bland annat Frankrike ...


0 kommentarer:

Skicka en kommentar