onsdag 30 maj 2012

Den nya biografen i Malmö blir av

Nedanstående pressrelease trillade in för en stund sedan. Och det är ju ett glädjande besked. Malmö behöver fler biosalonger och ett större utbud. Men - de får gärna förklara vad det där "kvalitetsfilm" är. Vad är det? På fredag har till exempel PROMETHEUS premiär. Eftersom den visas på en SF:s biografer utgår jag från att det inte är en kvalitetsfilm. Dessutom lär ju mängder av folk strömma till för att se filmen, och då kan det omöjligt vara en kvalitetsfilm. Eller hur.

Biograf för barn och unga ett steg närmare verklighet 
Malmö stad - 2012-05-30 15:10
Kommunstyrelsen beslutade på onsdagen att ge kulturnämnden klartecken att teckna avtal för en lokal på Bergsgatan. Det betyder att idén om en biograf på Möllevången blir verklighet.  
Den nya biografen på Bergsgatan blir en satsning på kvalitetsfilm, men betyder framförallt att skolbioverksamheten i Malmö förstärks rejält. Biografen kommer bland annat att erbjuda Sveriges första barnbiosalong. Fler Malmöbarn får därmed chansen att se och förstå film både under skoltid och under sin fritid.
Onsdagens beslut handlar om att teckna hyresavtal. De ekonomiska medlen till filmverksamheten beslutas av kommunfullmäktige i juni. Kommunstyrelsens förslag är att tillskjuta de 2,5 miljoner kronor som kulturnämnden äskat för ändamålet.
– Jag är mycket glad för att vi nu ger kulturnämnden rätt att teckna hyresavtalet för Malmös nya biograf. Detta är ett stort steg för att göra Malmö till en intressant filmstad där kvalitetsfilmen tillåts växa. Det innebär också mycket för Malmös barn och unga då barnfilm och skolbio är prioriterade områden för bion. I juni fattar vi beslut om finansieringen och eftersom den rödgröna majoriteten är överens om att tillskjuta de medel som behövs kan vi se fram emot ett Malmö där kvalitetsfilm utvecklas, med fler filmfestivaler och en bättre filmverksamhet till barn och unga, säger Hanna Thomé (V), kommunalråd med ansvar för kultur och fritid.
– Satsningen på barnfilm som sker i Malmö är unik. Mitt i stan kommer det att finnas en barnbiograf som alla Malmöbarn kommer ha tillgång till, både på sin fritid och under skoltid, säger Sofia Hedén (S), kommunstyrelseledamot.
– Malmö är en ung stad och den särskilda satsningen för att ge barn och unga bättre tillgång till bra film är en bra och spännande väg att gå. Nu ska vi sätta Malmö på kartan, även som filmstad, säger Nils Karlsson (MP), kommunstyrelseledamot.


5 kommentarer:

ctail sa...

Kvalitet betyder egentligen egenskap. En kvalitetsfilm är alltså en film med vissa egenskaper. En genrefilm däremot, är en film av en viss typ. Kvalitetsfilm, genrefilm… finns det andra sorters film?

Pidde Andersson sa...

Porrfilm. Tysk porrfilm.

Egentligen är ju ALLA filmer genrefilmer. Diskbänksrealism är en genre. Skilsmässodrama en annan. Precis som skräck och women in prison.

ctail sa...

Precis som alla filmer är kvalitetsfilmer. Dåliga filmer, till exempel. "Dålig" är ju en kvalitet. Tysk porrfilm tycker jag är ett typiskt exempel på både kvalitetsfilm och genrefilm, precis som all annan film.

Jag kan bevisa att all film är både kvalitetsfilm och genrefilm: antag att en film saknar kvaliteter. Då har den kvaliteten att vara kvalitetslös, och vi har en motsägelse. Beviset för genrefilm är analogt.

Pidde Andersson sa...

He he he ...

ctail sa...

Tydligen är det, föga förvånande, Harry Schein som ligger bakom begreppet kvalitetsfilm. Enligt en krönika av Ingrid Stigsdotter i dagens Sydsvenskan skrev Schein i ett försök att definiera det ”Det är omöjligt att definiera konstnärlig kvalitet men vi känner igen den när vi möter den. K̶v̶a̶l̶i̶t̶e̶t̶ ̶ä̶r̶ ̶v̶a̶d̶ ̶v̶i̶ ̶t̶y̶c̶k̶e̶r̶ ̶k̶v̶a̶l̶i̶t̶e̶t̶ ̶ä̶r̶ ̶–̶ ̶o̶c̶h̶ ̶v̶i̶ ̶ä̶r̶ ̶j̶u̶ ̶a̶l̶l̶a̶ ̶ö̶v̶e̶r̶e̶n̶s̶”. Överstrykningen, som Schein alltså gjorde i sin opublicerade text syns i papperstidningen men har trillat bort i webbutgåvan.

När Schein kommer på tal numera kan jag inte undgå att undra vad det egentligen var han gjorde på det där planet som fick Lukas Moodysson att hävda att Schein var ”elak mot barn”. Inte för att det egentligen är viktigt, men det är irriterande med pusselbitar som saknas.

Skicka en kommentar