onsdag 9 maj 2012

Bio: Get the Gringo

Foton: Eniac Martinez © 2011 Icon Films, Inc. All Rights Reserved.
Jag får väl erkänna att jag inte hyste några förväntningar alls på den här filmen, trots att jag läst ett par hyfsat positiva recensioner i brittisk press. GET THE GRINGO har nämligen mycket som talar emot sig. Under titeln HOW I SPENT MY SUMMER VACATION spelades filmen in redan 2010. Den har legat på hyllan sedan dess - och anledningen till att filmen var nära att aldrig släppas är förstås alla skandaler manusförfattaren, producenten och huvudrollsinnehavaren Mel Gibson såg till att ställa till med. Och jo, Gibsons namn har numera en tendens att solka ner saker och ting - vilket ju är synd. Jag har alltid gillat Mel Gibson, men även jag känner att det blir lite konstigt ibland. Karln är ju trots allt inte riktigt som man ska vara.
Att filmen nu går upp på bio i Sverige är lite förvånande. I USA dumpas den under namnet GET THE GRINGO direkt på Video On Demand om några veckor. Den nya, amerikanska titeln fick följa med till Sverige, men i eftertexterna - det här är en sådan film som saknar förtexter - står det nämligen HOW I SPENT MY SUMMER VACATION.

Det är kul att Adrian Grünbergs långfilmsdebut (han har tidigare varit second unit-regissör på en farlig massa filmer, bland annat på Gibsons APOCALYPTO) går upp på bio. Jag blev nämligen väldigt, väldigt överraskad. Det här är en egentligen inte särdeles originell film, men en film av ett slag man sällan ser idag: en riktigt hård jävla film.
Spelplatsen är Mexiko, tankarna går osökt till Sam Peckinpahs BRING ME THE HEAD OF ALFREDO GARCIA från 1974 - men jag måste säga att jag tycker att Grünbergs film är bättre. Mel Gibson är en namnlös skurk som med två miljoner dollar i baksätet jagas längs den mexikanska gränsen. Efter att han kraschat bilen south of the border, arresteras han av korrumperade mexikanska poliser, som tar honom till ett av de mest bisarra fängelser som figurerat på film: ett ställe som påminner mer om en extremt skitig liten stad, omgärdad av murar och försedd med beväpnade vakter. Internerna har olika jobb därinne, de hyr ut bostäder, de har små butiker, vissa har till och med sina familjer boende hos dem. Alla är korrumperade och de mäktigaste gangstrarna bor i lyxigare områden där det arrangeras casinokvällar.

En av dessa mäktiga gangstrar behöver en ny lever och letar ständigt efter någon med rätt blodgrupp. Gibsons namnlöse karl lär känna en tioårig pojke som råkar ha denna blodgrupp - och det bär sig inte bättre än att Gibson blir den som med tiden tvingas försöka rädda pojkens och hans morsas liv, samtidigt som han vill ha tillbaka de två miljonerna som polisen lagt beslag på.
Det är varmt och svettigt och skitigt. Mexiko är det helveteshål landet ofta utmålas som på film. Här är det värre än vanligt. Alla medverkande är fula och onda. Gibson har dock behållit sin pojkaktiga glimt i ögat, samma glimt Martin Riggs besatte i DÖDLIGT VAPEN-filmerna, vilket gör att GET THE GRINGO får en del drag av actionkomedi. Men som sagt - som helhet är det hårt. Vilket känns befriande idag när allting ska vara PG-13 i USA. Det svärs konstant, folk kedjeröker - i synnerhet Gibson - och det råa våldet är blodsöligt och visas ofta i detaljerad slowmotion; jag gissar att Grünberg är inspirerad av Peckinpahs actionscener.

Peter Stormare dyker upp i en liten roll som en gangster i San Diego och han är jättekul - Peter Stormare som Tony Montana, ungefär. En del av de övriga rollfigurerna är också bra. Många fläskiga och håriga svin. Bob Gunton har en liten roll han med. Mel Gibson imiterar Clint Eastwood i en fantastisk scen.
Filmen öppnar nästan exakt likadant som THE ROAD WARRIOR (Gibsons bil kör rakt mot kameran), men jag gillar (de omedvetna) dragen av Jean Rollin-film i början: Gibson bär nämligen clownmask.
GET THE GRINGO är det bästa Mel Gibson medverkat i på bra länge. Antagligen har han - och någon av hans filmer - inte varit så här bra sedan 1999 och PAYBACK. Hans förra film, den konstiga THE BEAVER, släpptes knappt alls och gick direkt på DVD i Sverige, och EDGE OF DARKNESS blev inte den comebackfilm man förväntat. Det är synd att man håller på att fuska bort även GET THE GRINGO, åtminstone i USA.
Jag gissar att åsikterna kommer att gå isär om filmen, men jag gillar det här. Starkt. Det är bara tufft, våldsamt och ironiskt. Ibland parodiskt. THE HUNGER GAMES borde ha varit som den här! Släng in ungarna i ett mexikanskt fängelse och låt dem slakta varandra där så att blodet sprutar. I slowmotion.
Plus för att det förekommer mexikanska, maskerade brottare - en av dem är Blue Demon Jr!
Ser här att Mel Gibson ska medverka i kommande MACHETE KILLS. Klart lovande.


(Biopremiär 11/5)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar