fredag 4 maj 2012

100 filmer att vinna under 100 dagar

I mitten av 1990-talet firade MTV Spice Girls' sexmånadersjubileum. Ett osedvanligt fånigt jubileum. Då är det bättre med rejäla jubileum, som när de stora amerikanska filmbolagen fyller jämnt.
I år fyller två av de klassiska giganterna 100. Dels är det Paramount - och dels är det Universal. Just Universal är ett bolag många håller varmt om hjärtat - kanske mest beroende på de älskade skräckfilmer de producerade under 1930- och 40-talen. När Sam Raimi gjorde DARKMAN sa han i en intervju att det han tyckte var häftigast med just den filmen, var att den öppnade med Universals logo; en logo han associerade med de filmer som formade hans liv och karriär. Och visst är det något speciellt med den där logon. Här under kan ni se hur den förändrats under årens lopp. Den variant som dyker upp cirka 16 sekunder in i klippet är den jag gillar mest, den gör mig nostalgisk eftersom den får mig att tänka på coola 70-talsfilmer.
Som ett led i firandet av dessa hundra år, har Universal börjat återutge en rad mer eller mindre klassiska filmer på Blu-ray, försedda med nya jubileumsomslag. Idag blev jag uppmärksammad på att Universal lottar ut 100 filmer under 100 dagar; en film om dagen, på sin Facebooksida. Utan att på något sätt vara köpt av Universal (jag är köpt av Njutafilms och Studio S Entertainment*) tipsar jag gärna om detta - info hittas HÄR. Det är ju trots allt inte vilka mögfilmer som helst man kan vinna.

*Där ljög jag.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar