tisdag 17 april 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: William Finley

Under sin 50-åriga film- och TV-karriär medverkade William Finney bara i tjugo produktioner. Men man måste tillstå att merparten av dessa filmer är titlar värda att komma ihåg. Finney tillhörde nämligen Brian De Palmas stall och figurerade i flera av regissörens mest kända titlar - men även i de minst kända; de tidigaste som jag inte sett. Som kortfilmen WOTON'S WAKE, som kom 1962, THE WEDDING PARTY med Robert De Niro från 1969, och DIONYSOS från 1970.

Därefter gick De Palma och blev känd som thrillermästare - och Finley följde med. Först i DJÄVULENS BLODSBAND (1973, bättre käns under originaltiteln SISTERS), och året därpå innehade han titelrollen i den bisarra, märkliga och - enligt mig - egentligen rätt dåliga PHANTOM OF THE PARADISE.

Finley var med i ytterligare några De Palma-filmer: MARDRÖMSJAKTEN (1978, bättre känd som THE FURY), I NATTENS MÖRKER (1980) och DEN SVARTA DAHLIAN, som kom 2006 och som blev William Finleys sista filmframträdande.

Förutom Brian De Palma, jobbade Finley med Tobe Hooper några gånger, först i den från Studio S kända EATEN ALIVE (1977), tre år senare i THE FUNHOUSE, och så var han med i 1995 års NIGHT TERRORS.

1979 sågs Finley i John Hustons ONT BLOD, och 1982 mötte han Chuck Norris i DÖDSMASKINEN (SILENT RAGE i original). 2006 dök han oannonserat upp i Lucky McKees SICK GIRL, av avsnitt av TV-serien MASTERS OF HORROR.
Nu har denne karaktärsskådespelare slutat att dyka upp.

WILLIAM FINLEY
1942 - 2012
R.I.P. 


-->

2 kommentarer:

Robban Bloch sa...

Hans rollprestation i Hoopers EATEN ALIVE måste vara bland det mest bisarra som agerats - fast å andra sidan är där väl knappt en enda rollprestation i den filmen som inte är bisarr.

Är det bara jag eller liknar inte William Finley en ung Chevy Chase i nämnda film?

Pidde Andersson sa...

Tja, nu när du säger det ...
Lite kul att han medverkade i två Hooper-filmer med Robert Englund.

Skicka en kommentar