torsdag 19 april 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Jonathan Frid

Snart har Tim Burtons DARK SHADOWS med Johnny Depp premiär. Väldigt olägligt har nu Jonathan Frid; huvudrollsinnehavaren i den gamla TV-serien med samma namn, gått och dött, 87 år gammal.
Enligt IMDb har Frid en roll i Burtons film, men bortsett från denna har han inte figurerat på film eller TV sedan 1974, då han medverkade i Oliver Stones SEIZURE. Året dessförinnan var han med i TV-filmen DJÄVULENS DOTTER, men i övrigt inskränker sig hans karriär till en enda roll: den som vampyren Collins i TV-såpan DARK SHADOWS.

Det var den legendariske producenten, regissören och manusförfattaren Dan Curtis som låg bakom DARK SHADOWS, som sändes i 1 225 avsnitt (1) mellan 1967 och 1971. Själv har jag aldrig sett själva TV-serien, även om dess ledmotiv är välbekant. Däremot har jag sett biofilmen VAMPYRENS HUS (HOUSE OF DARK SHADOWS, 1970) eftersom den släpptes på hyrvideo i Sverige på 1980-talet, och i denna är förstås Frid med som Barnabas Collins. Jag gjorde ett försök att se den nya, kortlivade TV-versionen av DARK SHADOWS som kom på 90-talet, men jag gav upp efter ett par avsnitt. Den var alldeles för tråkig. I denna innehade Ben Cross rollen som Collins.

Efter film- och TV-karriären ägnade sig Jonathan Frid främst åt teater och blev framgångsrik med sina enmansföreställningar.

JONATHAN FRID
1924 - 2012
R.I.P. 

5 kommentarer:

Cyril Tönisberg sa...

Själv minns jag bara Frid (glömde du förresten inte skriva "vila i frid" någonstans?) från den tecknade serien som jag tror gick i Seriemagasinet några säsonger under 70-talet. Tyckte den då var både väldigt vältecknad och spännande!

Pidde Andersson sa...

Vad var det för serie? Jag läste sällan Seriemagasinet, men nu när du nämner det, låter det aningen bekant ...

Cyril Tönisberg sa...

Hittar inget beträffande förhållandet Dark Shadows / Seriemagasinet, men att det funnits en tecknad serie verkar vara glasklart:

http://www.ebay.com/itm/DARK-SHADOWS-1-COMIC-BOOK-BARNABAS-COLLINS-FAMOUS-TV-VAMPIRE-1968-/120785383297

http://www.comicvine.com/barnabas-collins/29-62355/

Du har säkert känningar som kan bekräfta om den gick i Seriemagasinet eller ej.

Pidde Andersson sa...

Hittade en tråd på Seriefrämjandets forum, som nämner att Dark Shadows gick i Seriemagasinet.

Cyril Tönisberg sa...

Då lägger vi fallet till handlingarna så länge!

Skicka en kommentar