måndag 30 april 2012

Bio: Bullhead

Foton copyright (c) Njutafilms

BULLHEAD var Belgiens Oscarbidrag och den lyckades även bli nominerad till priset för bästa utländska film. Förutom detta har långfilmsdebuterande Michaël R Roskams film vunnit ytterligare ett par priser, vilket förstås innebär att intresset stiger en aning.

Den svenska bioaffischen är aningen missvisande. Den får nämligen BULLHEAD att se ut som en Luc Besson-producerad actionfilm. Eller ett fängelsedrama med Vin Diesel. Men så är inte fallet. Roskams film ska snarare placeras i det väldigt smala facket för hormonthrillers.

Vi befinner oss i gråaste, fuktigaste Flandern. Miljöerna är verkligen inte kul eller lockande. Usch, vad tradigt det ser ut. Vi introduceras för ett gäng nötdjursuppfödare och veterinärer, och de är insyltade i köttmaffian. Djuren pumpas upp till groteska dimensioner med hjälp av olika preparat, och hanteringen av hormoner och kött sköts av regelrätta gangsters.

Matthias Schoenaerts spelar Jacky, en brutal biff som hjälper sin farbror att driva hans gård, och som ibland agerar torped. Jacky ser verkligen skräckinjagande ut - och detta beror främst på att han injicerar olika preparat. Som barn råkade han ut för en minst sagt brutal händelse, vilket innebar han han tvingades börja injicera testosteron, och sedan dess har det rullat på.

Det visar sig att en av de främsta köttgangstrarna har med Jackys barndomstrauma att göra. Jacky ser sin chans att ge igen.
Helan & Halvan

Nej, affischen till trots är detta ingen actionfilm, utan ett grått och skitigt kriminaldrama. Med betoning på drama - speciellt spännande som thriller är filmen inte. BULLHEAD lider dessutom av en rad märkliga problem som borde åtgärdats.

Handlingen är intressant. Jag har aldrig sett en film - eller läst en bok - om köttmaffian, inte mer än alla artiklar på 90-talet om den då världskända Belgian Blue. Miljöerna är också intressanta. Det finns stora motsättningar mellan olika delar av Belgien och flamländarna står inte lika högt i kurs som de franskspråkiga. Och vad är det för konstiga bordeller de har mitt ute i ingenstans?

Matthias Schoenaerts är utmärkt i huvudrollen, han ser ut att vara en typ som Jacky på riktigt - vilket han tydligen inte är. Även flera av de andra gubbarna är bra - men så dyker det plötsligt upp två biltjuvar som har en skabbig bilverkstad, och de är skitdåliga. Skitdåliga. De verkar höra hemma i en helt annan film. Jag vet inte om det är meningen att de ska vara filmens comic relief, men det påminner mest om Helan & Halvan, och deras betydelse för handlingen är stor, så de förekommer rätt ofta. De drar verkligen ner helhetsintrycket. Även en kvinna som blir en viktig pusselbit spelas av en inte alltför bra aktris. Vid ett tillfälle ska hon vara rädd och därför stamma, och hon är då ruggigt dåligt. Pojken som spelar Jacky som barn ser inte alls ut att kunna växa upp till Matthias Schoenaerts. Ungen liknar mest Fredrik Wikingsson.

BULLHEAD är aningen för lång och slutet är inte speciellt tillfredställande. Det påminner väldigt mycket om slutet på Michael Manns HEAT, då Jacky - likt Robert De Niro - plötsligt får en dum idé.

BULLHEAD skulle kunna vara en betydligt bättre film än den är. Synd på så rara ärtor.


(Biopremiär 4/5)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar