söndag 11 mars 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Jean "Moebius" Giraud

För ett par dagar sedan plockade jag upp senaste numret av Heavy Metal (mars 2012), en tidning jag inte läst på evigheter. Efter att ha försökt läsa detta nya nummer - senast igår - konstaterade jag varför jag inte läst tidningen på evigheter. Den har ju utvecklats - eller avvecklats? - till en till större delen väldigt skräpig produkt med oftast oläsliga serier och alldeles för många annonser för fåniga "erotiska" publikationer. Här och var blänker det dock till, numret innehåller till exempel en ny serie av Bilal, och flera helsidor upptas av gamla fina Heavy Metal-omslag från 1970-talet. Ett par av Jean Giraud, som science fiction-tecknare bättre känd som Moebius.
Självporträtt
Jag funderade på Giraud igår. Om jag skulle ta och beställa några album jag inte läst? Och hur gammal har karln hunnit bli? Strax över 70?
Samtidigt som jag funderade på detta, dog Jean Giraud hemma i Frankrike efter en längre tids kamp mot cancer. Han skulle fylla 74 i maj.
Någon gång i slutet av 70-talet började något som hette Blueberry att figurera på insändarsidan Fantomen talar i Fantomentidningen. Ett par läsare hade sett serien i utlandet, eller mindes den från kortlivade svenska tidningen Champion (som en kompis' storebror läste i början av 70-talet), och de ville se den i Fantomen. Jag hade aldrig läst, eller ens sett Blueberry, men jag fascinerades av de enstaka serierutor som publicerades. Det såg ju fantastiskt ut.
Något år senare började Carlsen Comics att ge ut Blueberryalbumen på svenska, efter att Semic tidigare gjort ett misslyckat försök under titeln Fort Navajo. Det kom dock att dröja innan jag lyckades läsa Carlsens album; jag hade aldrig råd att köpa dem då, men 1980 dök Blueberry upp i serietidningen SM Special. Jag läste tidningen på tåget hem från Göteborg och tyckte att det var den bäst tecknade serie jag någonsin läst.
Jag blev äldre, det började trilla in lite mer pengar, och jag kunde köpa de stora, fina färgalbumen, och jag konstaterade att Blueberry var världens bästa westernserie. Det är den fortfarande - åtminstone albumen från seriens glansperiod, då Jean-Michel Charlier stod för manusen.
Första numret av Metal Hurlant
1980 var även året då jag såg en annons för Seriefrämjandet och skickade efter deras informationspaket. I kuvertet låg ett provnummer av Bild & Bubbla; numret var från '79 och handlade mycket om franska "vuxenserier". Väldigt fascinerande och spännande - i synnerhet som jag själv inte på långa vägar var vuxen. Här fick jag veta att Jean Giraud ibland kallade sig Moebius och arbetade åt en tidning som hette Metal Hurlant, vilken verkade vara världens häftigaste serietidning. Synd att den var på franska - och inte gick att köpa på Pressbyrån på Eriksgatan i Landskrona. Men där kunde man minsann köpa den amerikanska varianten Heavy Metal! Det upptäckte jag ett eller två år senare. Och snart blev det ju 1984 och man försökte sig på att ge ut vuxenserier i Sverige. Karl G Jönsson lyckades ge ut fyra nummer av Pulserande Metal, och därefter startade Horst Schröder Tung Metall, som höll ut ett antal år.
Redan som 18-åring tecknade Jean Giraud en egen serie i en tidning som hette Far West. 1961 blev han assistent till Jijé och arbetade på dennes westernserie Jerry Spring - men ett år senare startades Fort Navajo/Blueberry, som då gick i tidningen Pilote. Giraud tecknade serien fram till 1974, då han istället koncentrerade sig på andra, mer experimentella grejor. Dock återvände han senare flera gånger till Blueberry.
Som Moebius tecknade han i en annan stil än som Giraud. Ibland betydligt enklare och mer cartoony, ibland betydligt mer detaljerat. Moebius' mest kända verk torde vara de ordlösa och pampiga serierna om/med/whatever Arzach. Eller Harzak. Eller hur han nu fick för sig att stava det.
På 1980-talet dök han plötsligt upp på Marvel Comics, åt vilka han tecknade Silversurfaren, vilket är ganska logiskt. Det är möjligt att han gjorde fler serier åt Marvel, det har jag ingen koll på. Ett annat av hans stora verk är "Inkalen", vars manus skrevs av den egensinnige och betydande filmaren och serieförfattaren Alejandro Jodorowsky.
Förutom serier, bidrog Giraud med skisser till produktionsdesignen till filmer som ALIEN, DUNE, TRON och DET FEMTE ELEMENTET. År 2004 kom det en usel film om Blueberry, regisserad av den trevlige Jan Kounen, som mest intresserade sig för psykedelia och flum, efter att Blueberry i filmen träffar på indianer och stoppar i sig festliga svampar. Den ende som gillade filmen var Giraud - vilket säkert går att förklara med dennes intresse för festliga svampar (vilket i sin tur ledde till några av Moebius' mest flippade serier).
År 2007 kom dokumentären MOEBIUS REDUX: A LIFE IN PICTURES. En inte helt igenom lyckad film, som visades på Fantastisk Filmfestival i Lund.
1979 tilldelades Giraud Svenska Serieakademins Adamsonstatyett.
Jag har inte läst något av Jean Giraud på väldigt, väldigt länge. Och jag känner verkligen att jag borde återuppta bekantskapen.

JEAN "MOEBIUS" GIRAUD
1938 - 2012
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar