torsdag 1 mars 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Davy Jones

The Monkees är ett band jag inte har någon som helst relation till. Åtminstone inte som band. Eller som TV-serie. För det amerikanska popbandet The Monkees sattes ihop 1966 till en TV-serie som skulle vara lika crazy som The Beatles' filmer.
Jag har nog bara sett ett avsnitt. På österrikisk TV. Dubbat till tyska.
Men när jag började köpa utländska filmtidningar som Psychotronic Video, blev jag medveten om vad bandet och dess medlemmar haft för sig under åren. Framför allt skrevs det en hel del om långfilmen HEAD från 1968 - ibland bättre känd som HEAD WITH THE MONKEES. Den omskrivs som en av de konstigaste filmer som gjorts och den lär ha floppat rejält.
I början av 1990-talet var TV3 och Kanal 5 intressanta kanaler som nattetid körde gamla mystiska filmer. Och minsann om de inte en av de två visade HEAD! Ja, jösses. Nog för att det är en bäng film, alltid. Bob Rafelson stod för regin, och han skrev manus tillsammans med Jack Nicholson (som också medverkar) och The Monkees' medlemmar. Det märkliga är att TV-serien vände sig till barn, medan långfilmen verkar sikta på påtända hippies. Jag har inte sett filmen på tjugo år, men det jag minns mest är en scen där The Monkees föreställer mjäll.
Bandmedlemmen Micky Dolenz var senare med i LINDA LOVELACE FOR PRESIDENT, och hyfsat många ytterligare filmer och TV-serier. Senaste rollen var i Rob Zombies' HALLOWEEN.
Davy Jones var engelsmannen i bandet. Även han hade en relativt lång och bra karriär som film- och TV-skådis. Fast igår, den 29 februari, på självaste skottdagen, tog det slut. Då dog Davy (ibland känd under dopnamnet David) i en hjärtattack. Han var 66.

DAVY JONES
1945 - 2012
R.I.P.


2 kommentarer:

Michael Lindström sa...

en mycket intressant sak är ju att David Bowie tog namnet Bowie (han heter ju egentligen David Jones) för att inte förväxlas med Davy Jones

Pidde Andersson sa...

Jovisst. Ett faktum som även förklarar varför Zowie Bowie numera heter Duncan Jones.

Skicka en kommentar