måndag 12 mars 2012

I morgon börjar BUFF

Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö, alltså. Fem dagar med väldigt många filmer från alla möjliga länder och av alla möjliga längder.
Öppningsfilmen är Martin Scorseses HUGO, som har ordinarie Sverigepremiär på fredag, som har tilldelats ett antal Oscars, och som hävdas vara riktigt bra. Men när jag bläddrar igenom programmet för festivalen blir jag lite konfunderad. För med undantag för kortfilmerna, känns det som om jag redan har sett allt av intresse. De visar nämligen väldigt många filmer som redan funnits på Malmös ordinarie biorepertoar under fjoråret och denna vår-vinter. Jag vet inte riktigt varför de vill visa dessa filmer. Utgår de ifrån att ungarna - det vill säga målgruppen - inte såg dem på bio? Eller på DVD?
Vidare visas i vanlig ordning en massa filmer på språk jag inte förstår, filmer som är textade på engelska. Det är inte utan att jag undrar hur detta funkar med en ung barnpublik. Jag känner en del vuxna som har problem att hänga med i engelsktextade filmer - hur svårt är det inte då för barn, som har svårare både för engelska och för att läsa?
Och självklart visas en hel del filmer av den typ vissa vuxna tycker att det är viktigt att barn ser - men som främst uppskattas av andra vuxna. Ni vet, barn som lever i misär och elände. Eller filmer om vanliga barn som lever vanliga liv, och det händer ingenting intressant överhuvudtaget.
Jag lär återkomma med rapporter från festivalen. Jag vet inte riktigt vad jag kommer att se, jag har bara hunnit skumma igenom katalogen och programmet. Och jag måste också hinna med att se och recensera de filmer som har biopremiär på fredag. Förutom HUGO då, alltså.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar