onsdag 14 mars 2012

DVD: The Change-Up

THE CHANGE-UP (Universal)

Gå direkt till DVD utan att passera bio! Ännu en film har fått denna dom - en film som faktiskt skulle gått upp på bio i höstas och som visades på Malmö Filmdagar. Tydligen ändrade sig distributören i sista minuten. Fråga mig inte varför. Förvisso blev David Dobkins THE CHANGE-UP ganska utskälld i USA och gick back ekonomiskt, men det är ju inget som automatiskt hindrar en biolansering i Sverige. Och den här filmen blev orättvist utskälld i USA - jag tycker att den är riktigt kul.

Kroppsbytarkomedier är en gammal fin genre. Den här gången är det Ryan Reynolds som Mitch Planko och Jason Bateman som Dave Lockwood som råkar byta kropp med varandra när de en natt supit till det och står och kissar i en fontän under ett åskväder. Dave är advokat, gift och har tre barn, varav två är bebisar. Mitch, däremot, är en redig slarver. En ungkarl, en slacker som ibland försörjer sig som skådis i mjukporrfilmer.

När Mitch blir Dave och Dave blir Mitch uppstår förstås alla de förväntade komplikationerna. Skillnaden här mot tidigare varianter, som FREAKY FRIDAY och 18 PÅ NYTT, är att THE CHANGE-UP är betydligt grövre och riktar sig till Judd Apatow-publiken. Daves fru (Leslie Mann) är naken, en bebis bajsar folk i ansiktet (datoranimerat rövhål!), och en porrfilmsregissör; Valtan (Craig Bierko), verkar klart inspirerad av regissören i A SERBIAN FILM. Jag läser att filmens nakenscener är fejkade med hjälp av CGI och body-doubles.

Filmen är dock lite för lång, och efter att Mitch - som Dave - varit nära att rasera hela advokatkarriären, reder ut allt, blir det lite moraliska uppläxningar och annat vi kunnat varit utan.

Förutom nämnda skådisar medverkar även Alan Arkin och Olivia Wilde, vilket vi förstås tackar för.

Kul film.
0 kommentarer:

Skicka en kommentar