torsdag 29 mars 2012

Bio: Piraterna!

Foton copyright (c) Sony Pictures

Efter WALLACE & GROMIT, FLYKTEN FRÅN HÖNSGÅRDEN och BORTSPOLAD ser vi förstås alla fram emot nya produktioner från Aardman (som även låg bakom den inte lika lyckade ARTHUR OCH JULKLAPPSRUSCHEN). I synnerhet de som - till skillnad från datoranimerade BORTSPOLAD och ARTHUR - är gjorda med claymationteknik. Okej, jag vet, det är ett annat material numera. Men ändå. Det handlar om dockor. Och den nya PIRATERNA! är en dockfilm i traditionell Aardmanstil.

Det är 1830-tal och drottning Victoria hatar pirater över allt annat. Hon beordrar sin flotta att utplåna havens alla sjörövare. Piraterna som innehar filmens huvudroller bryr sig inte så mycket om detta - de är mer intresserade av att hålla skinkfester (då man äter skinka och lyssnar på The Pogues) och att vinna tävlingen Årets Pirat - en titel som tilldelas den pirat som stulit mest under året. Piratkaptenen (som bara heter Piratkaptenen) är inget vidare på att röva och på efterlysningsaffischerna är han inte värd mycket mer än en gratis penna. Efter att ha förlöjligats av de tuffa piraterna på Blood Island (där piratgalan senare ska hållas), beger sig Piratkaptenen och hans mannar (inga av dem har namn, det är döpta efter sina utseenden - och en av dem heter Den förvånansvärt kurviga piraten; det är en kvinna med lösskägg) ut på haven för att röva järnet.

Raiderna till sjöss går dock inget vidare, men på ett fartyg hittar de den mystiske vetenskapsmannen Charles Darwin, som de tänker låta gå på plankan i brist på annat att göra med honom. Dock upptäcker Darwin att Piratkaptenens konstiga papegoja inte als är en papegoja - det är en dront! Eftersom dronten anses vara utdöd, kan denna fågel vara väldigt värdefull - så gänget beger sig till London för att delta på en vetenskapsgala.

Väl i London visar sig Darwin - och hans tama apa till betjänt - ha onda avsikter. För att inte tala om drottningen, som tillhör ett, ähum, obskyrt sällskap.

PIRATERNA! är dubbad till svenska och originalversionen verkar inte gå upp på bio i Sverige. Och det är synd. Förvisso är dubbningen hyfsad, till skillnad från den av SPEGEL SPEGEL, och eftersom filmen är animerad är det inte lika irriterande. Men bortsett från att vi inte får höra Hugh Grant, Brendan Gleeson, Jeremy Piven, Brian Blessed och Salma Hayek göra rösterna, känns det som om vi missar en hel del skämt. Peter Lords film är nämligen fulproppad med skämt. Det väller ut skämt precis överallt hela tiden. Inte nog med att jag på grund av dubbningen missade mycket av den verbala humorn, jag måste se om filmen - antagligen flera gånger - för att notera allt annat. Bäst är nog att se filmen på DVD, så att man kan frysa bilden och till exempel läsa vad det står på alla skyltar. Jag noterade ett litet skämt om Brian Blesseds röst - men det blir förstås obegripligt för svenskar, och än mer så när Piratkungen senare gör entré; figuren som i original är försedd med Blesseds röst.

Jag får väl erkänna att de filmer och figurer jag räknar upp i denna recensions inledning är roligare än PIRATERNA!. Jag blev nog aningen besviken på denna nya film.  Men med det inte sagt att PIRATERNA! är dålig, tvärtom - den lär säkert hamna bland 2012 års bästa animerade långfilmer. Och jag är ganska säker på att jag hade höjt betyget ett snäpp om jag sett filmen på engelska.

Just det, jag höll ju på att glömma: filmen är i 3D. Men numera är jag så avtrubbad vad gäller 3D att jag inte skänkte en tanke på detta faktum. Filmen skulle lika gärna kunna vara platt. Fast då hade ju biobiljetterna blivit billigare, och det är ju inte bra, tycker popcornkrängarna på filmstäderna.


(Biopremiär 30/3)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar