fredag 24 februari 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Lina Romay

 

Snyft. Det är värst vad folk dör och har sig. Vissa dödsfall är sorgligare än andra. Den femtonde februari gick Lina Romay oväntat bort. Helt out of the blue - åtminstone för min del, eftersom jag inte visste att hon hade cancer.

Den här skådespelerskan, regissören, manusförfattaren, filmklipparen med mera föddes i Barcelona 1954 som Rosa María Almirall Martínez. Hon debuterade framför kameran 1972 i THE EROTIC RITES OF FRANKENSTEIN, vilken regisserades av B-filmslegenden Jess Franco. Hon efterträdde Soledad Miranda (som omkom i en bilolycka) som Francos musa, de två blev ett par och höll ihop sedan dess. Att hon antog namnet Lina Romay är anmärkningsvärt, eftersom det fanns en annan känd skådespelerska med detta namn. Det är som om en svensk skådis skulle byta namn till Ewa Fröling.

Filmrollerna blev många - väldigt många. De mest kända titlarna är FEMALE VAMPIRE, efter känd som THE BAREBREASTED COUNTESS (och flera andra titlar), BARBED WIRE DOLLS, JACK THE RIPPER med Klaus Kinski, och ... Äh, fan, det går ju inte att rabbla upp fler. De är hur många som helst.

det mest utmärkande med Romay var hennes exibitionism. Inte nog med att hon inte hade några problem med att kasta kläderna framför kameran, hon ställde även upp och hade autentisk sex. Vissa av francos filmer gjordes i flera versioner, bland annat hårdporrversioner - FEMALE VAMPIRE finns i en sådan version, och det är Romay som är framme och tar för sig. Hon medverkade även i rena porrfilmer under olika namn, vanligast som Candy Coster.

Hon regisserade ett helt gäng filmer, då kallade hon sig oftast Lulu Laverne. Sista filmen som regissör, gjord med Franco som medregissör, var FALO CREST, porrparodi på känd TV-serie.

Lina Romay blev allt tjockare och tantigare med åren, men fortsatte att medverka i Francos filmer - och Franco har ju fortsatt att göra allt billigare och vissna filmer, inspelade på video och ibland producerade av hans fans. Hennes kultstatus var stor.

De scener vi främst minns, är när hon enbart iförd slängkappa, stövlar och bälte går genom dimmorna i FEMALE VAMPIRES öppningsscen, och när hon och Franco fejkar slowmotion i en slagsmålsscen i BARBED WIRE DOLLS.


LINA ROMAY
1954 - 2012
R.I.P.

Franco och Romay valde sin litteratur med omsorg

0 kommentarer:

Skicka en kommentar