söndag 5 februari 2012

TOPPRAFFEL! sörjer: Ben Gazzara

En av våra favoritskådespelare har gått och dött, 81 år gammal. Ben Gazzara.

Gazzara tillhörde de där stora amerikanska karaktärsskådfespelarna, men en lång rad roller på scen, film och TV. Han är känd för många tunga roller, men rollerna har varit av minst sagt skiftande karaktär. För en stor orsak till att TOPPRAFFEL!s redaktion har honom som favorit, beror ju på att det var Ben Gazzara som spelade den slemme skurken i ROAD HOUSE, detta manliga mästerverk när det gäller manliga filmer för rediga karlar.

1952 figurerade Gazzara på TV för första gången, ytterligare 132 roller följde - teaterrollerna oräknade. Det blev en hel del gangsterfilmer. Som Ferdinando Baldis SICILIAN CONNECTION, titelrollen i den Cormanproducerade CAPONE, och titelrollen i Giuseppe Tornatores på sin tid uppmärksammade IL PROFESSORE. Han medverkade i en väldig massa italienska filmer, men så var han också av italienskt ursprung.

De senaste åren har vi kunnat se honom i THE BIG LEBOWSKI, HAPPINESS, ÄVENTYRAREN THOMAS CROWN och han var i Trollhättan och medverkade i DOGVILLE. Två filmer är fortfarande under produktion, ser jag. Regissera hann karln också med, bland annat två avsnitt av COLUMBO.

Ben Gazzara, som hade cancer, gav intryck av att vara en väldigt sympatisk och bildad herre.

BEN GAZZARA
1930 - 2012
R.I.P.

Ond och slem i ROAD HOUSE

2 kommentarer:

Tobias Thuresson sa...

Han var nästan alltid bra. Ofta på gränsen till överspel men med en oneklig närvaro och magnetism. Kommer alltid älska honom för Corman-rafflet Capone (med Stallone i en tidig roll).

Johnny Månsson sa...

Han var en mycket bra skådis.

Skicka en kommentar