torsdag 23 februari 2012

TOPPRAFFEL! bedömer Melodifestivalen

Livet är inte bara film. Man måste lyssna på musik också.
Förvisso har jag hört Björn Ranelids bidrag, men annars har jag inte sett på Melodifestivalen på flera år - eller hört låtarna. Men på lördag hålls deltävlingen i Malmö och igår hamnade jag på en liten tillställning där det bjöds på päron och halstabletter - och så spelade man igenom alla åtta låtar för den församlade pressen. Två gånger för säkerhets skull. (Det räckte mer än väl, och nu slipper jag se showen på lördag)
Här är startordningen. Texten i kursivt är mina anteckningar under genomlyssningen.

1. The Girl
Artist: Charlotte Perrelli
Standarddisco
2. Allting blir bra igen
Arist: OPA!
Fejkgrekisk Roussosschlager
3. Land of Broken Dreams
Artist: Dynazty
Snällmetal för folkhemmet
4. Don't Let Me Down 
Artist: Lotta Engberg och Christer Sjögren
Vann inte den här typ 1979?
5. Goosebumps
Artist: Hanna Lindblad
Standarddisco, hit på Breeze
6. Kiss mig
Artist: Axel Algmark
Komponerad i bussen på väg till festivalen? 1972?
7. Why Start a Fire
Artist: Lisa Miskovsky
... ZZZ ...
8. Amazing
Artist: Danny Saucedo
Könlös standarddisco

Jag måste säga att de övriga journalisternas kommentarer efteråt var fascinerande. Inte nog med att de verkade gilla många av bidragen, många ansåg att Danny Saucedos totalt ointressanta dussinlåt är en klar segrare. Den eller Perrellis. Herregud, jag vet inte ens vem Saucedo är. Var det han som var med i A-Teens?OPA!:s låt är fascinerande dålig. Jag gillar självklart Demis Roussos, men det här är bara dumt. För att inte tala om Algmarks fjönterier. Han sjunger bland annat "Samma gamla skiva om och om igen" och det låter det verkligen som. Refrängen lyder "Lalalalalalala!"
Engbergs och Sjögrens låt mig mig och alla andra att skratta. Här har det inte hänt någonting på 30 år. Den avslutas till och med på ett sätt lämpligt att inta en avslutningspose med.
Jag håller på Dynazty. Inte för att låten är speciellt bra, men den är den enda som innehållercelgitarrer och som fick mig att stampa takten. Svängig sak.
Men var fanns de udda artisterna? En Flinck eller Ranelid? Inga skådespelare eller författare såg långt ögat nådde. Jag hade gärna sett ett bidrag framföras av en politiker. Eller av en filmkritiker.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Eller en pornograf. Göran Vänsters orkester.

Pidde Andersson sa...

Mike Beckz.

Skicka en kommentar