HOSTEL 3 (Sony)
Jag kommer på mig själv med att påstå att jag inte gillar HOSTEL-serien - och att jag inte gillar tortyrporrgenren. Men jag får nog inse att jag till en viss del ljuger. Nej, tortyrporr är ju inte så kul, åtminstone inte i dess mest utstuderade form (som den japanska GROTESQUE), men HOSTEL är ju en rätt bra film trots allt. Vad jag inte gillade, var nog främst de irriterande huvudpersonerna. Och HOSTEL två tyckte jag var ännu bättre, den var ju riktigt rolig. Fast det höll varken den stora publiken eller flertalet kritiker med om, och filmen floppade rejält.
Denna tredje del - som heter HOSTEL: PART III i original (varför ändrades den svenska titeln?) - är producerad direkt för DVD-marknaden, antalet fans är trots allt tillräckligt stort för att det ska vara lönsamt att fortsätta att producera filmer i serien. Dock är inte seriens skapare Eli Roth kvar, har har den här gången bara en "based on characters created by"-credit. Istället är det Scott Spiegel som står för regin.
Scott Spiegel. Det är ju en av Sam Raimis gamla polare. Han skrev manuset till EVIL DEAD 2 tillsammans med Raimi. Regidebuterade gjorde han med den på sin tid väldigt uppmärksammade och censurdrabbade INTRUDER. Därefter har han bland annat gjort den rätt vissna FROM DUSK TILL DAWN 2: TEXAS BLOOD MONEY och den usla MY NAME IS MODESTY: A MODESTY BLAISE ADVENTURE.
Regimässigt och rent tekniskt är HOSTEL 3 det bästa Spiegel gjort, detta är ett väldigt kompetent hantverk. Det finns inget som tyder på att detta inte är en bioproduktion - åtminstone inte jämfört med många andra lågbudgetfilmer, varav vissa faktiskt är biopruduktioner. Fast att säga "lågbudget" är att ta i. I en intervju i Fangoria klagar Spiegel på hur taskigt med pengar de hade när de gjorde filmen, de fick vända på alla korvören. Men: HOSTEL 3 kostade sex miljoner. Dollar! Det är ungefär dubbelt så mycket som en svensk normalbudgeterad biofilm. Man kan också jämföra med FYRA BRÖLLOP OCH EN BEGRAVNING, som kostade 3,5 miljoner dollar, förvisso för tjugo år sedan, men ändå (detta nämner jag bara för att jag råkade läsa det igår).
I HOSTEL 3 är våra vänner i The Elite Hunting Club tillbaka. Det där hemliga sällskapet som torterar och mördar folk under kontrollerade former för sitt eget höga nöjes skull. Den här gången får vi träffa deras lokalavdelning i Las Vegas (fast filmen är inspelad i Scott Spiegels hemstat Michigan). Dit åker ett gäng killar, eftersom en i gänget ska gå åstad och gifta sig. Jo, det här är väl splatterversionen av BAKSMÄLLAN.
Återigen är det stora problemet med filmen de här killarna. Åtminstone ett par av dem. De är så där jobbigt grabbiga en viss typ av amerikaner är - de är bara intresserade av strippor, horor, droger, gambling och av att vara otrogna mot sina fruar och flickvänner. Detta innebär att de blir rätt osympatiska. Å andra sidan förtjänar de att utsättas för den där jaktklubbens verksamhet. Killen som ska gifta sig är dock sympatisk och han får förstås agera filmens hjälte.
Det dröjer inte länge förrän killarna blir iväglurade till en märklig, hemlig nattklubb, och väl där kidnappas de en och en, för att vakna upp inspärrade i burar.
The Elite Hunting Clubs grej i Las Vegas går självklart ut på gambling. Den här gången torteras och mördas offren på en inglasad scen, framför vilken rika spelare sitter och satsar pengar på hur offren kommer att tas av daga, medan lättklädda damer serverar drinkar. Fast lika nasty som i den första filmen blir det aldrig. Man har försökt variera sig, men dragit till med rätt dumma varianter. En tosing stegar fram till sitt offer och häller ut kackerlackor (tror jag att det är) över henne. Öh ... Va? En annan kille råkar ut för en kvinnlig klubbmedlem som spökat ut sig och använder armborst. Det förekommer både en stor borrmaskin och en motorsåg, men dessa viftas det bara med.
Av någon anledning ska offren även kläs ut innan de slaktas. Det ska vara lite cosplay. Cheerleaderuniform, smoking och så vidare.
Jag måste säga att HOSTEL 3 är ... överraskande bra. Jag hade inte förväntat mig någonting, men filmen är genomgående underhållande. Jag har ju skrivit om en hel del ny lågbudgetskräck de senaste veckorna, och vad de flesta av dessa har gemensamt, är att de ofta blir lite - eller mycket - tråkiga. Så fort det inte är våld och spänning dör filmerna och de står och trampar vatten. Så är inte fallet med HOSTEL 3. Detta beror dels på det kompetenta hantverket - men det beror förstås också på ens morbida nyfikenhet. Vad kommer att hänta med huvudpersonerna? Vilka utstuderade sätt ska de stryka med på?
Liksom i sina andra filmer slänger Spiegel här och var in "kreativa" Sam Raimi-vinklar; i början filmar han till exempel genom handtaget på ett strykjärn, och kackerlackorna får vi se filmade inifrån offrets mun. Och för att motivera filmtiteln förekommer det ett vandrarhem vid ett tillfälle. HOSTEL är förresten en ordlek det tog flera år innan jag förstod. "Hostile" uttalas nämligen som "hostel" på amerikanska. Men jag var inte ensam om att inte känna till detta - mina brittiska vänner hade inte heller en aning om det.
HOSTEL 3 är bättre än många av de filmer jag varit snäll och gett en trea i betyg på sistone. Men jag tycker inte att den är tillräckligt bra för en fyra. Och en twist på slutet känns inte riktigt rätt.
fredag 3 februari 2012
DVD: Hostel 3
Etiketter:
Blu-ray,
DVD,
Eli Roth,
film,
Scott Spiegel,
skräck,
Sony Pictures,
tortyrporr
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Tyckte också det här var en småkul B-film som jag inte hade några förväntningar på. Scott Spiegels namn var faktiskt det som lockade mig att se den. Hur kommer det sig att denne kille aldrig slog igenom mer - eller åtminstone gjort lite fler filmer?
Ett plus för huvudpersonen som inför sitt framträdande tvingas klä sig i smoking med vit blazer, samma modell som Indiana Jones bär i inledningen på De Fördömdas Tempel (som i sin tur var en kopia/hyllning till Bogarts ditå i Casablanca).
Scott Spiegel har varit verksam en hel del som skådis, betydligt mer än som regissör, författare etc. Men hans egenregisserade filmer har ju fram tills nu inte varit några höjdare, vilket kanske förklarar varför han inte fått göra så mycket.
Skicka en kommentar