tisdag 21 februari 2012

DVD: A Horrible Way to Die

A HORRIBLE WAY TO DIE (Njutafilms)

Jag får nog påstå att även om den här filmen innehåller horribla sätt att dö på, är titeln något missvisande. Liksom omslaget - även om scenen finns med i filmen. Men den här titeln och omslagsdesignen gör att man förväntar sig en rå, brutal skräckfilm. Och några blodiga mord till trots, är inte detta en sådan film. Eller ens en skräckfilm.

Jag vill snarare stämpla det här som drama. Möjligtvis thriller-drama (eller drama-thriller). Och definitivt independent-drama. Adam Wingards film ser ut som en typisk American Independent-rulle: det är avskalat, återhållsamt, naturalistiskt, vanliga människor och lite grått. För det mesta handhållen kamera.

"Vanliga människor", skrev jag. Nja. En av rollfigurerna är en viss Garrick Turrell (AJ Bowen), en seriemördare som i början av filmen rymmer från fängelset under en fångtransport. Av allt att döma tänker han leta upp sin före detta flickvän Sarah (Amy Seimetz), en ung kvinna som blivit så knäckt att hon börjat supa - men nu tagit sig i kragen och gått med i Anonyma Alkoholister.

På ett möte med AA träffar hon den trevlige Kevin (Joe Swanberg), och de två inleder lite trevande ett förhållande. Men så börjar folk att dyka upp mördade i stan; uppenbarligen är Garrick på väg för att lägga sordin på stämningen.

Efter att ha varit ganska bra och intressant, har man stoppat in en överraskande twist på slutet - och den fungerar inte alls. Tvärtom måste jag säga att den stjälper nästan hela filmen. Twisten är nämligen väldigt irriterande och osannolik. Jag undrar vad filmskaparna tänkte på.

Jag är väl inte heller så förtjust i filmens ibland aningen pretentiösa och arty drag. Scenerna visas inte alltid kronologiskt, klipp från Sarahs förhållande med Garrick dyker ibland upp i vad som visar sig vara flashbacks. Men det kan jag ta.

Däremot är A HORRIBLE WAY TO DIE en exceptionellt välspelad genrefilm. Så här bra skådespeleri ser man i princip aldrig i lågbudgetfilmer av det här slaget. Inte i högbudgetfilmer heller. I synnerhet Amy Seimetz utmärker sig, hon är väldigt, väldigt bra.

Synd att man var tvungen att sabba det hela på slutet.

Adam Wingard och hans manusförfattare Simon Barrett figurerar just nu en del i skräcktidningar, eftersom de nyligen färdigställt en ny film, YOU'RE NEXT, som skapat uppmärksamhet på festivaler. I denna ser vi bland andra gamla goa Barbara Crampton, samt regissören Ti West - plus Seimetz, Bowen och Swanberg. Kritiken har varit positiv.
2 kommentarer:

Christian sa...

Pidde, du har utöver att vara Sveriges mest klarsynta filmrecensent nu också gått och blivit årets fynd;
29:- för boken FILMDRINKAR är i mitt tycke bokreans bästa kap, alla kategorier.

Pidde Andersson sa...

Cheap and cheerful, det är mitt motto! Se bara till att du blandar drinkarna på billig sprit.
Tack för beröm, förresten. Jag är inte bara klarsynt, jag är även närsynt!

Skicka en kommentar