tisdag 7 februari 2012

Bio: Tigrar och tatueringar


Foton copyright (c) Folkets Bio
Det är ingen hejd på mig. Nu har jag varit och tittat på Knattefilm igen - film för de allra, allra minsta. Och då menar jag inte film för Dustin Hoffman och Salma Hayek, utan för små, små barn.
Den här gången handlar det om en dansk animerad film, försedd med svenska röster. Delvis är TIGRAR OCH TATUERINGAR, som regisserats av Karla von Bengtson, väldigt dansk. Och bitvis ... har jag ingen aning om vad det här är. Vad rökte de för märkligheter när de totade ihop den här storyn?
Maj är en sexårig flicka som bor tillsammans med sin farbror Sonny. Maj har visst inga föräldrar, men fråga mig inte vad som hänt med dem. Sonny är en stor, skäggig tatuerare - kan det bli mer danskt än så? Maj vill inget annat än ha en riktig familj, med mamma, pappa, storebror och hund. Lite modigt att dra till med att kalla detta "en riktig familj" i dagens svenska samhälle.
I vilket fall: det kommer in store biker mitt i en fotbollsmatch på TV och Sonny måste motvilligt utöva sitt yrke. Bikern somnar dock, så då passar Sonny på att titta lite på matchen. Maj kan inte hålla fingrarna i styr, och tatuerar barnteckningar över hela ryggen på bikern.
När Sonny upptäcker detta blir han livrädd - bikergänget kommer säkert att hämnas. Så Sonny och Maj flyr ut på landet på en moped. Där kör de vilse och hamnar i en skog, och i denna träffar Maj en massa sagoväsen - en sur alvpojke, ett slags tomte, en konstig gubbe som lyser i mörker. Hur konstigt som helst, och efter detta träffar Maj och Sonny på en cirkusfamilj med tiger, och sedan hinns det med lite moralkakor innan filmen slutar efter 45 minuter.
Filmens teckningar är gjord i något slags 1950-talsstil, kanske 60-tal. Animationstekniskt är det lite primitivt, fast rätt charmigt. Men i övrigt är det här inte mycket att hurra för. Det är inte speciellt roligt, det är inte spännande, däremot ärt det väldigt konstigt. Nu är ju jag 40 år äldre än målgruppen, men ändå. Jag tyckte TIGRAR OCH TATUERINGAR var seg och rätt tråkig trots dess rätt korta speltid.
Mer än så här har jag inte att säga om filmen.(Biopremiär 10/2)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar