torsdag 9 februari 2012

Bio: Star Wars: Episod 1 - Det mörka hotet 3D

Foton copyright © Twentieth Century Fox Sweden
 
Jag recenserade STAR WARS: EPISOD 1 - DET MÖRKA HOTET i NST när filmen först dök upp 1999. Jag tycker mig minnas att jag gav den en tvåa i betyg och jag var naturligtvis väldigt besviken när jag lämnade pressvisningen. Jag minns också att vi körde en dubbelrecension på tidningen, eftersom filmen var så hajpad fick även min kollega Inger Ljung (numera känd från TV) skriva om filmen. Jag tror hon var mer positiv än jag.

Som så många andra ungar födda på 1960-talet, tyckte jag att STJÄRNORNAS KRIG - den riktiga STJÄRNORNAS KRIG - var hur fantastisk som helst när den kom 1977. Den filmen betydde enormt mycket för mig, mina kompisar och troligen för min framtida karriär. Jag var fullkomligt besatt av STJÄRNORNAS KRIG och dess figurer under flera år, och ja, jag älskade även RYMDIMPERIET SLÅR TILLBAKA. Det här var ju på den tiden då vi var svältfödda på acceptabel underhållning i Sverige. Det var också på den tiden då filmer fick rejäla svenska titlar.

Men när JEDINS ÅTERKOMST anlände var det plötsligt inte lika kul längre. George Lucas hade förvandlat det hela till något slags "Mupparna i rymden", och storyn och mytologin började bli märkligt komplicerad.

Lucas skulle ha lagt av där. Den nya trilogi han skapade och som började med DET MÖRKA HOTET besitter inte alls den magi som den ursprungliga trilogin hade. De känns inte ens som STAR WARS-filmer. De är mest en enda jävla röra.

Den ursprungliga STJÄRNORNAS KRIG - den från 1977 - var en klassisk och enkel äventyrshistoria. Där fanns en prinsessa som var god. Där fanns en ond skurk som hette Darth Vader. Luke Skywalker var den unge hjälten av folket, och som tar med sig en cowboy - Han Solo - för att rädda prinsessan. De flyger till Dödstjärnan, de befriar prinsessan, sedan åker de tillbaka till Dödsstjärnan en andra gång och spränger den i luften. Slut. Det är det hela.


Visst pratades det om filmseriens mytologi, om Kraften, Jediriddarna och Imperiet, men i grund och botten var detta bara en gammaldags godnattsaga, försedd med rymdskepp och ljusvärjor. Men i den här nya trilogin får vi tonvis med politiska intriger, och mytologin expanderas och förklaras. Jag vet inte hur det är med er, men jag kan ju inte påstå att jag bad om det här. Det förekommer massvis av nya figurer med konstiga namn och besvärliga titlar. Vilka är alla? Jag bryr mig inte, men de spenderar en väldig massa tid på att gå omkring eler sitta ner och diskutera vad som sker i deras hörn av yttre rymden. Det är som att göra en film om till exempel det politiska klimatet i Europa, och stoppa in några laserpistolstrider för att hålla publiken vaken. 

För att göra det hela ännu värre innehåller DET MÖRKA HOTET en del fruktansvärt usel dialog och uselt skådespeleri. På 70-talet regisserade George Lucas bara den första filmen och lät andra, bättre regissörer ta hand om de andra två. Den här gången skrev och regisserade Lucas samtliga tre filmer - och det är bara att konstatera att han inte är någon vidare regissör. Liam Neeson och Ewan McGregor spelar De Misslyckade Frisyrernas Väktare; Qui-Gon Jinn och Obi-Wan Kenobi, och jösses, vad de är tråkiga. Neson är exceptionellt träig, det här är ju innan han blev den där coole killen vi känner honom som idag, hårdingen från filmer som TAKEN. Pernilla August är en av världens tråkigaste människor och av någon anledning spelar hon Darth Vaders morsa. Hon är skittråkig.

Ungen som spelar lille Anakin Skywalker; han som växer upp till Darth Vader, spelas av en liten hjälmfriserad grabb som heter Jake Lloyd och som inte har gjort så mycket efter det här. Av förklarliga skäl. Han är rätt kass - om än inte lika rutten som Hayden Christensen, som spelar Anakin i del två och tre.

Det händer en väldig massa i DET MÖRKA HOTET, men samtidigt ... händer det inte speciellt mycket. Folk pratar, promenerar, pratar, och plötsligt är det dags för ett så kallad pod race, som verkar inspirerat av BEN HUR och som håller på en evighet. Jag är inte säker på vad det har med resten av filmen att göra, mer än att utgöra underlag för ett TV-spel. Och sedan slutar det hela med ett enorm slag i rymden och på land och det är fullkomligt befriat från spänning och raffel. Just det, och så har vi ju den där datoranimerade Jar Jar binks, filmens comic relief - och en av de mest irriterande och minst roliga figurerna i filmhistorien. Vad fanken tänkte Lucas på när han hittade på den här figuren?


Jag har inte sett om DET MÖRKA HOTET sedan den där pressvisningen '99. Inte förrän nu. För nu får den återigen biopremiär världen över - den här gången i 3D. Efter att ha pulat med- och ändrat på originaltrilogin ett par gånger, är Lucas' nya projekt att konvertera alla sex filmerna till 3D. Han ska släppa en film om året, vilket inebär att vi inte får se JEDINS ÅTERKOMST förrän år 2016 ... Varför i helsike startade han inte med att konvertera filmen från '77? Det är ju den jag - och troligen vi alla - vill se på stor duk igen!

Förhoppningsvis kommer 3D-konverteringstekniken att utvecklas rejält innan Lucas når fram till originaltrilogin. För DET MÖRKA HOTET ser för jävlig ut. Jajamen. Det här är precis lika dåligt som THE LAST AIRBENDER och CLASH OF THE TITANS. 3D? Fan heller, det enda som händer när man sätter på sig 3D-brillorna är att bilden blir mörkare och aningen oskarp. Ett par scener ser märkligt digitala ut, som om de filmats med en Beta Cam från 80-talet - vilket är märkligt, eftersom filmen sköts på 35mm, till skillnad från KLONERNA ANFALLER och MÖRKRETS HÄMND, vilka sköts digitalt (och som därför kanske kommer att se bättre ut i 3D).

DET MÖRKA HOTET tråkade ut mig och gav mig lätt huvudvärk. Men jag kan dock inte ge filmen betyg ett av fem. Den är inte tillräckligt dålig. John Williams bidrar förstås med bra filmmusik. En del miljöer är imponerande. Några av effekterna är coola. 

... Men jag ser mycket hellre andra science fiction-klassiker på stor duk. Som STARCRASH. Eller KRIGET BORTOM STJÄRNORNA. Till och med SPACE RAIDERS. Och då helst inte i 3D!
De senaste dagarna har det förts en del upprörda diskussioner på nätet om den svenskdubbade versionen av MÖRKRETS HÄMND. Jag trodde först att detta var ett skämt. Det är kanske ett skämt. I Malmö pressvisades i alla fall en engelskspråkig version. Tack och lov.

Tror dock att röster av Sven Melander och Ulf Brunnberg skulle kunna förbättra filmen! Om de fått vara med och dubba.

(Biopremiär 10/2)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar