onsdag 8 februari 2012

Bio: Alper

Foton copyright (c) Folkets Bio

Det är inte längesedan grekisk film var synonymt med SINGAPORE SLING och absolut inget annat. Åtminstone för mig. Men här kommer nu den tredje grekiska filmen på kort tid; ALPER av Giorgos Lanthimos, som tidigare regisserade den väldigt uppmärksammade DOGTOOTH, och som medverkade som skådespelare i ATTENBERG. Nämen se, där har vi ju samtliga grekiska filmer som haft Sverigepremiär den senaste tiden. Det är ungefär samma människor som ligger bakom och samma typ av film. Ett par skådespelare medverkar dessutom i samtliga eller ett par av filmerna.
Alper är namnet på något slags hemlig grupp (okej, jag vet inte om den är hemlig), i vilken medlemmarna är uppkallade efter berg. Ledaren kallar sig Mont Blanc. Och vad de gör ... Ja du, vad är det de gör? Jo, de hyr ut sig själva. De är ställföreträdande för döda. De dyker upp hos folk och agerar stand in för döda. Eller något åt det hållet.

Att kalla ALPER för art house-film är att ta i i underkant. Detta är en hel villa. Det är en typisk konstfilm och egentligen mer konstig än konst. Fast det är kanske bara jag. Jag har redan sett ATTENBERG och DOGTOOTH och jag vill inte se en likadan film till. Förvisso tyckte jag att DOGTOOTH var rätt bra, men inte tillräckligt för att jag ska vilja se om den, och nu kan jag det här, känns det som.
Allting i ALPER är avskalat. Miljöer och dialog. Dialogen lär till stora delar vara improviserad, men det spelar ingen roll. Alla repliker i filmen är jättekonstiga. Alla medverkande beter sig jättekonstigt. Det är långsamt och händelsefattigt. Ofta långa tagningar, få kamerarörelser. Här finns inga riktiga människor, inga riktiga känslor, inga riktiga situationer. Allting är sökt och konstlagt. Scenerna i ALPER skulle i princip kunna vara bortklippta scener ur DOGTOOTH.

Ibland blänker det till. Ibland är det lite roligt. Handlingen och situationerna blir emellanåt direkt absurda och/eller komiska.

... Men alldeles för ofta kom jag på mig med att sitta och tänka på något helt annat.

Men vaffan, jag har säkert fel, det här är säkert skitbra på alla sätt. Det är väl bara jag som varken förmår uppfatta dess viktiga innehåll eller uppskatta verket.

Mer än så har jag inte att säga om det här.(Biopremiär 10/2)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar